More

    Costco zvyšuje ročný poplatok za členstvo po prvýkrát od roku 2017. Základné členstvo bude stáť 65 USD ročne namiesto 60 USD.

    Costco zvyšuje ročný poplatok za členstvo po prvýkrát od roku 2017. Základné členstvo bude stáť 65 USD ročne namiesto 60 USD.

    Costco – zvýšenie poplatkov za členstvo

    Costco oznámilo, že od 1. septembra sa cena základného členstva v USA a Kanade zvýši na 65 USD ročne z doterajších 60 USD. Cena prémiového členstva stúpne na 130 USD z 120 USD. Tento krok ovplyvní približne 52 miliónov členstiev. Akcie spoločnosti tento rok vzrástli o 30 %, čím prekonali rast indexu S&P 500.

    Investori a analytici dlho čakali na zvýšenie ceny členstva. Spoločnosť zvyčajne zvyšuje poplatky každých päť rokov, čo v posledných kvartáloch viedlo k otázkam analytikov, kedy príde ďalšie zvýšenie. Vedúci pracovníci spoločnosti uviedli, že je to len otázka času, a že spoločnosť zaznamenáva silné obnovovacie sadzby, nové prihlásenia a vernosť zákazníkov. V telefonátoch o výsledkoch priznali, že zvýšenie trvalo dlhšie, než je obvyklé.

    Analytik Bloomberg Intelligence Jennifer Bartashus napísala, že zvýšenie poplatkov bolo očakávané a oneskorené vzhľadom na zvyčajný päťročný cyklus. „Spoločnosť odložila zvýšenie kvôli obavám spotrebiteľov z inflácie a ekonomického výhľadu, ktoré sa trochu zmiernili,“ napísala, pričom očakáva, že po zvýšení poplatkov zostanú obnovovacie sadzby stabilné.

    Americkí spotrebitelia čelili v posledných rokoch prudkým cenovým nárastom v celej ekonomike, hoci tieto nárasty sa začali zmierňovať. Maloobchodníci očakávajú, že inflácia sa tento rok vráti na normalizované úrovne nízkych jednociferných hodnôt a zaznamenali poklesy v niektorých oblastiach, vrátane všeobecného tovaru.

    Zákaznícka základňa Costco je zvyčajne majetnejšia, vzhľadom na model členstva spoločnosti, a bola relatívne izolovaná od širšieho útlmu rastu predaja v celom sektore. Spoločnosť uviedla, že porovnateľné tržby v USA, bez započítania pohonných hmôt, vzrástli v júni medziročne o 6,3 %.

    Príjmy z členstva sú pre Costco mimoriadne dôležité, pretože spoločnosť používa výnosy na investície do svojich operácií a udržiavanie nízkych cien tovarov. Analytici William Blair odhadujú, že zvýšenie poplatkov prinesie približne 350 miliónov USD v dodatočných tržbách a prevádzkovom zisku počas nasledujúcich dvoch rokov.

    Vyššie poplatky poskytnú ziskový impulz pre Costco, ktoré sa snaží prilákať nakupujúcich nízkymi cenami na veľké množstvá tovaru. Prémiové členstvá podporili rast a tvoria viac než polovicu z celkového počtu platených členstiev Costco. Michael Baker, analytik D.A. Davidson, odhaduje, že vyššie poplatky pridajú 31 centov na zisk na akciu v nasledujúcom fiškálnom roku Costco.

    Výnosy zo zvýšenia poskytujú „viac kyslíka“, aby spoločnosť získala podiel na trhu a upevnila vernosť zákazníkov, uviedol Peter Benedict z Baird Equity Research. Costco vymenovalo nového finančného riaditeľa začiatkom tohto roka, keď prijalo Garyho Millerchipa zo spoločnosti Kroger Co. Ron Vachris pôsobí ako generálny riaditeľ od januára. Spoločnosť pridáva viac predajní v USA a v zahraničí, zatiaľ čo investuje do e-commerce.

    Spoločnosť nasledovala kroky Sam’s Club, ktorý vlastní Walmart, keď zvýšila cenu svojho členstva, keďže americkí spotrebitelia hromadne nakupujú v skladových predajniach, ktoré ponúkajú veľké množstvá tovaru. Sam’s Club zvýšil ročný poplatok na 50 USD za základné členstvo a 110 USD za prémiové členstvo v roku 2022, hoci použil svoj odmeňovací program na vrátenie dodatočných nákladov členom počas prvého roka.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie spoločnosti si môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.