More

    Švajčiarska banka UBS vyčlení 900 miliónov USD pre investorov postihnutých investíciami Credit Suisse do Greensill.

    Švajčiarska banka UBS vyčlení 900 miliónov USD pre investorov postihnutých investíciami Credit Suisse do Greensill.

    UBS vyčlení 900 miliónov USD na kompenzáciu

    Švajčiarsky bankový gigant UBS oznámil, že vyčlení 900 miliónov USD na kompenzáciu investorov, ktorí utrpeli straty v dôsledku investícií Credit Suisse do spoločnosti Greensill. Toto rozhodnutie prichádza po tom, ako UBS prevzala problémovú Credit Suisse, čo sprostredkovala švajčiarska vláda.

    Credit Suisse bola v uplynulých rokoch zasiahnutá sériou škandálov, ktoré výrazne poškodili jej povesť a finančnú stabilitu. Jedným z najvýznamnejších bol krach britskej finančnej firmy Greensill, do ktorej Credit Suisse investovala približne 10 miliárd USD. K tomu sa pridal aj kolaps amerického hedžového fondu Archegos Capital Management, ktorý Credit Suisse priniesol stratu vo výške 5,5 miliardy USD.

    Tieto udalosti vyvolali obavy medzi akcionármi a investormi, čo viedlo k dramatickému poklesu cien akcií Credit Suisse v marci 2023. Situáciu ešte zhoršilo odmietnutie hlavného akcionára, Saudskej národnej banky, poskytnúť ďalšiu finančnú podporu. V reakcii na tieto problémy UBS oznámila, že ponúka investorom splatenie 90 % čistej hodnoty ich aktív k 25. februáru 2021. Táto ponuka platí do 31. júla a jej cieľom je poskytnúť investorom rýchlu a efektívnu možnosť odchodu z ich pozícií s vysokou úrovňou finančného zotavenia.

    UBS uviedla, že vyčlenené financie vo výške 900 miliónov USD zaúčtuje v druhom štvrťroku, pričom tento krok by nemal mať významný vplyv na jej finančné výsledky. UBS prevzala Credit Suisse s cieľom stabilizovať situáciu na finančnom trhu a obnoviť dôveru investorov. Prevzatie a následné kompenzácie sú súčasťou širšej stratégie na posilnenie pozície UBS ako lídra na trhu. Švajčiarska vláda zohrala kľúčovú úlohu pri sprostredkovaní dohody, čím sa snažila minimalizovať negatívne dopady na ekonomiku a finančný sektor.

    Banka tiež zdôraznila, že tento krok je súčasťou jej záväzku k transparentnosti a zodpovednosti voči investorom. Tento záväzok je kľúčový pre udržanie dôvery a posilnenie reputácie banky na globálnom trhu. V súčasnosti má firma trhovú kapitalizáciu 99,4 miliardy USD a jej akcie v tomto roku vzrástli o +10,2 % a za posledných 12 mesiacov vzrástli o +48,6 %. V súčasnosti sa jej akcie obchodujú na úrovni 30,99 USD.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.