Inflácia v USA klesla

Medziročná inflácia v USA v máji klesla na 3,3 %, čo je nečakaný pokles oproti predpokladaným 3,4 %. K poklesu prispel najmä pokles cien benzínu, ktorý kompenzoval zvýšené náklady na bývanie. Jadrová inflácia sa medziročne spomalila z 3,6 % na 3,4 %. Tento vývoj je pozitívnym signálom pre ekonomiku, avšak stále nie je dostatočný na to, aby americká centrálna banka (FED) začal znižovať úrokové sadzby skôr než v septembri.

Inflácia v USA v máji klesla na 3,3 %, FED podľa očakávaní vyčkáva
Zdroj: FinanceYahoo

Napriek tomu, že inflácia klesá, zostáva príliš vysoká na to, aby Fed začal znižovať úrokové sadzby skôr než v septembri. FED ponechal svoju kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenenú a naznačil, že do konca roka sa očakáva len jedno zníženie, ale signalizoval mierny optimizmus, že inflácia je na dobrej ceste k návratu k cieľu 2 %. 55 % ekonómov dnes verí, že by sa sadzby mohli znížiť na úroveň 5 až 5,25 % na septembrovom zasadnutí a 4,6 % ekonómov predpokladá, že sadzby by mohli klesnúť až na 4,75 až 5 %. Posledné zvýšenie sadzieb bolo vlani v júli a odvtedy sa držia v pásme 5,25 až 5,5 %, čo je najvyššia úroveň od roku 2001. Ide tak už o 7 zasadanie bez zmien. Silný trh práce naďalej brzdí uvoľnenie menovej politiky.

Inflácia v USA v máji klesla na 3,3 %, FED podľa očakávaní vyčkáva
Zdroj: Cmegroup
Inflácia v USA v máji klesla na 3,3 %, FED podľa očakávaní vyčkáva
Zdroj: CNBS

Nová prognóza sadzieb

V tzv. „dot plote“ jednotlivých účastníkov zasadnutia americkej centrálnej banky naznačili jej predstavitelia agresívnejšiu cestu znižovania sadzieb v roku 2025, pričom sa očakávajú štyri zníženia celkom o jeden percentuálny bod, čo je viac ako tri v marci. Dot plot je nástroj, ktorý používa Federálny rezervný systém (FED) na komunikáciu očakávaní členov FOMC (Federal Open Market Committee) ohľadom budúceho vývoja úrokových sadzieb. Dot plot zobrazuje projekcie jednotlivých členov výboru pre konkrétny kalendárny rok a dlhodobý výhľad.

Do roku 2026 očakáva Výbor celkovo päť znížení o 1,25 percentuálneho bodu, čo je menej ako šesť v marci. Ak sa tieto projekcie naplnia, cieľová hodnota pre federálne fondy by mala byť na úrovni 4,1 % do konca budúceho roka. Významným vývojom bola aj projekcia dlhodobých úrokových sadzieb, ktoré sa zvýšili na 2,8 % z 2,6 %, čo naznačuje, že narratív vyšších sadzieb na dlhšie obdobie získava medzi predstaviteľmi Fedu na sile. Takzvaný „bodový graf“, ktorý ukazuje, ako 19 členov FOMC ukázalo, že štyria funkcionári v tomto roku nie sú za žiadne škrty, zatiaľ čo sedem členov predpokladá jedno zníženie. Zvyšných osem úradníkov predpovedá na rok 2024 dve zníženia sadzieb.

Inflácia v USA v máji klesla na 3,3 %, FED podľa očakávaní vyčkáva
Zdroj: CNBC

Vo Výhľade ekonomických projekcií FOMC účastníci zvýšili svoj výhľad na infláciu v roku 2024 na 2,6 % alebo 2,8 % bez započítania potravín a energií. Obe prognózy inflácie boli o 0,2 percentuálneho bodu vyššie ako v marci. Preferovaný ukazovateľ inflácie, index cien osobných výdavkov na spotrebu Ministerstva obchodu, ukázal príslušné hodnoty 2,7 % a 2,8 % za apríl. SEP naznačuje, že inflácia sa vráti k cieľu 2 %, ale až v roku 2026.

Počas tlačovej konferencie predseda Jerome Powell povedal, že správa o inflácii bola lepšia, ako sa očakávalo, a bola zohľadnená v rozhodnutí FOMC. „Dnešnú správu vidíme ako pokrok a ako, viete, budovanie dôvery,“ povedal Powell. „Ale nevidíme sa byť dostatočne presvedčení, aby sme v tomto čase začali uvoľňovať politiku.“

Indexy na Wall Street reagovali na včerajšie udalosti pomerne pozitívne, pričom dobrou správou bol klesajúci index spotrebiteľských cien v USA za máj. S&P 500 otvoril o 0,8 % vyššie, Dow Jones si na začiatku seansy pripísal 0,4 % a Nasdaq sa obchodoval o 1,1 % vyššie. Russell 2000 s malou kapitalizáciou bol najvýkonnejší so ziskom približne 1,8 %.

Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie rôznych spoločností môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo, CNBC, CMEgroup
Predchádzajúci článokStačí investícia do S&P 500 alebo by mal investor diverzifikovať viac?
Ďalší článokBroadcom hlási rekordné tržby a stock-split 10:1, akcie rastú o 14 %
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno