Finančné trhy tento týždeň

Minulý týždeň sa niesol v znamení dôležitých makroekonomických udalostí, zatiaľ čo tento týždeň prevezme kormidlo firemná sféra. Makroekonomické správy ustúpia do úzadia, pretože investori získali istotu ohľadom uvoľňovania menovej politiky ako v USA, tak aj v eurozóne. Komentáre centrálnych bankárov budú naďalej sledované, aby potvrdili súčasné trhové očakávania. Na začiatku týždňa budú mať slovo rôzni zástupcovia Fedu a v stredu sa očakáva zverejnenie záznamu z posledného menového zasadania.

Po rozhodnutí 1. mája mal predseda Fedu Jerome Powell niekoľko príležitostí na zvýšenie sadzieb, ale ani jednu z nich nevyužil. Trh sa domnieva, že zápis by mohol objasniť dôvody jeho rozhodnutia. Predpokladá sa, že budú uvedení niektorí predstavitelia, ktorí veria, že pozitívne faktory na strane dopytu umožnia inflácii klesnúť bez výrazného dopadu na zamestnanosť. Analytici tiež spomínajú, že jedným z týchto faktorov by mohla byť vyššia imigrácia – téma, ktoré by sa v zápise mohlo niekoľkokrát objaviť.

Očakávané dáta a ich dopady

Čo sa týka dát zo zámoria, tento týždeň bude pomerne pokojný. Neočakávame, že objednávky tovaru dlhodobej spotreby alebo žiadosti o dávky v nezamestnanosti vyvolajú veľkú pozornosť. V Európe však vyjdú predbežné indexy nákupných manažérov, ktoré by mohli byť zaujímavejšie než obvykle. Pozitívne prekvapenia z posledného kvartálu viedli k zlepšeniu prognóz a prípadný nárast PMI by mohol ďalej podporiť optimizmus na trhoch.

Predpovede ohľadom kapitálových výdajov stále naznačujú obmedzený záujem o investície. Index dôvery výkonných riaditeľov ukazuje, že v oblasti kapitálových výdajov sa neočakávajú žiadne zmeny. Podľa aprílového prieskumu Bloombergu o budúcich plánoch kapitálových výdajov bola hodnota 49,4 bodov, zatiaľ čo v marci to bolo 49,3 bodov. Väčšina výkonných riaditeľov (64 %) neplánuje meniť svoje kapitálové výdaje a 21 % z nich predpokladá, že ich kapitálové výdaje v budúcom roku vzrastú.

Zložený index nákupných manažérov naznačí, či rast HDP bude pokračovať aj v druhom štvrťroku roku 2024, ako predpokladajú ekonómovia z agentúry Bloomberg. V apríli index stúpol z 50,3 na 51,7 bodu, čo signalizuje, že sa rast HDP na začiatku druhého kvartálu zrýchlil a zodpovedá rastu ekonomiky o 0,2 %.

Snimek obrazovky 2024 05 21 083037

Podľa analytikov by mohlo dôjsť k miernemu nárastu žiadostí o podporu v nezamestnanosti, pričom sa očakáva, že počet žiadostí presiahne priemernú úroveň, teda viac než 211 tisíc. Vo firemných správach počas výsledkovej sezóny sa síce prepúšťanie vyskytovalo menej často, ale naďalej pretrváva nedostatok pracovnej sily.

Snimek obrazovky 2024 05 21 082624

Uvoľnenie na trhoch

Hlavným efektom makroekonomických udalostí bolo uvoľnenie na trhoch. Po zverejnení inflačných čísel majú investori oporu v podobe stabilného výhľadu sadzieb, čo by malo trhy učiniť odolnejšími voči novým správam.

Firemné výsledky v centre pozornosti

Aj keď vrchol výsledkovej sezóny už prebehol, tento týždeň prinesie zverejnenie finančných výsledkov od niekoľkých významných spoločností. Zoznam zahŕňa firmy z oblasti kybernetickej bezpečnosti, polovodičov a maloobchodu. Najväčšou udalosťou týždňa bude stredajšie oznámenie výsledkov tretej najväčšej spoločnosti na svete – Nvidia.

vysledky 20 5 1

Výsledky Nvidia

Nvidia už pred prvým štvrťrokom nastavila vysokú latku. S očakávaným výhľadom tržieb vo výške 24 miliárd USD a hrubou maržou vo výške 77 % je spoločnosť pripravená na ďalšie veľmi silné výsledky. Tento výhľad prekonáva tržby 22 miliárd USD dosiahnuté v 4. štvrťroku. Trh očakáva tržby vo výške 24,65 miliardy USD a hrubú maržu 77,06 %.

Nvidia, výrobca najvýkonnejších čipov pre aplikácie umelej inteligencie, má oznámiť neuveriteľný viac než päťnásobný nárast zisku na akciu (+550 %!) za 1. štvrťrok. Akýkoľvek náznak oslabenia by však mohol vyvolať výraznú volatilitu na trhoch, nielen s akciami NVDA, ale aj naprieč celým trhom. Akcie Nvidia vzrástli v roku 2024 o impozantných 92 % a sú tretími najvýkonnejšími akciami indexu S&P 500.

Investori budú tiež sledovať výsledky ďalších technologických gigantov ako Zoom, Snowflake, Intuit alebo Palo Alto Networks. Ďalej reportujú Autozone, Macy’s alebo maloobchodný reťazec Dollar Tree. Z európskych spoločností budú reportovať napríklad aerolínie Ryanair či maloobchodná skupina Allegro.

Ďalšie novinky zo sveta investovania

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
Predchádzajúci článokAppLovin, jedna z najlepších akcií roku 2023, raketovo rastie
Ďalší článokPalo Alto odpisuje 9 %, prognóza tržieb je sklamaním
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno