AI víťazi vs. zvyšok

Polovodičový priemysel, ktorý je základom pre vývoj umelej inteligencie (AI), prechádza momentálne náročným obdobím. Nie všetky spoločnosti dokážu využiť aktuálny rastúci záujem o technológie v rámci AI, čo sa jasne ukazuje na finančných výsledkoch, ktoré firmy zverejňujú v tejto sezóne.

Rastúci dopyt po čipoch, ktoré poháňajú AI, vytvára priepasť medzi firmami, ktoré tento trend využívajú, a tými, ktorým sa nedarí držať krok. Napríklad, spoločnosť ASML, popredný holandský výrobca zariadení na produkciu čipov, nedávno znížila svoju predpoveď tržieb na rok 2025. Dôvodom je slabý dopyt v segmentoch mimo AI, ako sú napríklad osobné počítače a automobilový priemysel.

Na druhej strane, spoločnosť TSMC, ktorá je dôležitým hráčom vo výrobe čipov, zvýšila svoju prognózu tržieb pre rok 2024. Táto zmena je poháňaná práve výrobou čipov zameranými na AI, aj keď celkový dopyt po polovodičoch sa zatiaľ len stabilizuje. Spoločnosti ako Nvidia a Apple sú pre TSMC kľúčovými partnermi, čo mu umožňuje pružne reagovať na stále väčší záujem o AI technológie. Vďaka zvýšenie prognóze a rastu akcii sa TSMC ocitol v biliónovom klube.

Boj medzi výrobcami čipov a výrobcami vybavenia

Polovodičový priemysel sa rozdeľuje na dve hlavné kategórie: výrobcovia čipov a dodávatelia vybavenia na ich výrobu. Zatiaľ čo AI čipy sú na vzostupe, výrobcovia vybavenia pre túto výrobu, ako ASML alebo Lam Research, čelia poklesu tržieb, najmä kvôli stagnácii mimo AI oblasti. To signalizuje problém pre celý polovodičový priemysel, ktorý sa zvyčajne považuje za jeden z indikátorov globálnej ekonomiky.

Polovodičový priemysel nie je iba o Nvidii, burzovo obchodovaný fond iShares Semiconductor ETF (SOXX), ktorý sa zameriava na polovodičové odvetvie, si v priebehu 5 rokov pripísal +203,6 %, čím prekonáva akciový index S&P 500 (+93,6 %) viac než dvojnásobne. Samozrejme dodávateľský reťazec v polovodičovom priemysle je o dosť zložitejší ako je písané vyššie, pre lepšie pochopenie ako funguje a aké spoločnosti v ňom zastupujú jednotlivé časti sme pre Vás pripravili článok nižšie:

Prudký prepad cien akcií spoločností vyrábajúcich čipové vybavenie v uplynulom týždni, vrátane ASML, ktorého akcie sa prepadli najviac za 25 rokov, ukazuje, že trh sa pripravuje na dlhodobejšie problémy. Všetko nasvedčuje tomu, že pretrvávajúci dopyt po AI čipoch nebude stačiť na to, aby udržal celú polovodičovú oblasť na vzostupe. CJ Muse, analytik z Cantor Fitzgerald, poznamenal: „Mysleli sme si, že firmy ako ASML, ktoré plánujú dlhodobo, budú úspešné. Ale, očividne sme sa v tomto predpoklade zmýlili.“

Kým spoločnosť ASML má za sebou svoj najhorší týždeň od začiatku septembra, podobne na tom bol aj Applied Materials, najväčší americký výrobca zariadení na výrobu čipov, ktorý zaznamenal pokles o 14,4 %. Akcie KLA, ktorý sa špecializuje na výrobu zariadení a softvéru, ktoré slúžia na kontrolu kvality a analýzu čipov počas ich výroby klesli o takmer 20 %. Lam Research, ktorý je lídrom v oblasti výrobných nástrojov na spracovanie polovodičov, klesol tiež takmer o 15 %.

Priepasť v polovodičovom priemysle, AI víťazi vs. zvyšok
Zdroj: Google

Budúcnosť AI čipov: Silný rast pokračuje

Zatiaľ čo výrobcovia zariadení na výrobu čipov zápasia s problémami, spoločnosti zamerané na AI, ako napríklad Nvidia, naďalej zaznamenávajú obrovský úspech. Nvidia vďaka svojim výkonným AI akcelerátorom zaznamenala v roku 2024 nárast akcií o viac než 175 %. Podľa Solity Marcelli z UBS Global Wealth Management by tržby v AI sektore polovodičov mohli do roku 2025 dosiahnuť až 245 miliárd USD, čo ukazuje na obrovský potenciál tohto odvetvia.

Napriek výraznému rastu v oblasti AI niektoré spoločnosti, ako napríklad Broadcom, stále trpia v segmentoch, ktoré nie sú priamo napojené na AI. Výsledky z AI budú zrejme pokračovať v silnom raste, zatiaľ čo ostatné časti polovodičového trhu čakajú na obrat k lepšiemu. Ako vysvetľuje Tim Ghriskey, stratég z Ingalls & Snyder: „Aj pre firmy, ktoré sa dnes nezameriavajú na AI, príde čas, keď sa trh zotaví. Otázne je však, kedy presne sa to stane.“

Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spomínaných spoločností si môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokWeb Uspesnynaburze.sk pripravil porovnanie investičných aplikácií na Slovensku
Ďalší článokPhilip Morris: Rekordné tržby a najväčší rast akcii od roku 2008
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno