Akcie na 10 minút

V tomto podcaste sa venujeme každotýždňovému zhrnutiu najzaujímavejších noviniek, ktoré sa udiali primárne na akciových trhoch (niekedy však prihodíme niečo málo aj o komoditách či dlhopisoch).

Youtube 🎥

Spotify 🎧

Obsah

Na globálnych finančných trhoch tento týždeň zavládla pestrá atmosféra plná zaujímavých pohybov. V USA sa trhy sústredili na čerstvé údaje o inflácii, ktorá klesla na 2,4 %, ale menej, než sa očakávalo. Jadrová inflácia, ktorá vylučuje ceny energií a potravín, dokonca mierne vzrástla, čo vyvolalo obavy o ďalší vývoj. Zatiaľ sa zdá, že Fed na novembrovom zasadnutí zníži úrokové sadzby o 25 bázických bodov, no makroekonomické údaje môžu situáciu ešte skomplikovať. Zároveň sme boli svedkami výrazných pohybov na čínskych akciových trhoch. Indexy ako Shenzhen Composite klesli o viac než 8 %, čo je najväčší prepad od roku 1997. Volatilita čínskych akcií prudko vzrástla a investori začali hromadne vyberať zisky, sklamaní nedostatkom konkrétnych stimulov zo strany komunistickej vlády.

Medzitým v Európe sa vyostruje obchodná vojna s Čínou, keď Čína zaviedla clá na dovoz európskeho brandy ako odvetu za zdanenie čínskych elektromobilov. Akcie luxusných výrobcov koňaku, ako Rémy Cointreau a Pernod Ricard, sa prepadli o 9 % a 4 %, zatiaľ čo LVMH, ktorý vlastní Hennessy, zaznamenal pokles takmer o 7 %. Tesla naďalej láka pozornosť verejnosti, keď Elon Musk predstavil nový prototyp robotaxi. Vozidlo by malo stáť okolo 30 000 USD, ale dátum výroby sa odhaduje na rok 2026 alebo 2027. Okrem toho Tesla predstavila svoje humanoidné roboty Optimus, ktoré by mohli čoskoro slúžiť v domácnostiach či dokonca učiť deti.

V korporátnom svete sa PepsiCo stretáva s ťažkosťami, keď musí čeliť slabšiemu dopytu po svojich produktoch a zníženiu finančného výhľadu do konca roka. Firma zaostáva za očakávaniami na viacerých trhoch, pričom akcie sú obchodované o 12 % nižšie než ich historické maximum, čo vytvára zaujímavý rozdiel oproti jej hlavnému konkurentovi Coca-Cola. A nakoniec Boeing, ktorý bojuje s obrovskými problémami, od masívnych štrajkov až po hrozbu zníženia úverového ratingu do neinvestičného pásma. Akcie spoločnosti stratili viac než 40 % od začiatku roka, čím sa Boeing dostáva do najhoršej pozície od roku 1981.

Ďalšie podcasty


Chceš kúpiť akcie spomínaných firiem? Môžeš TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokInflácia v USA v septembri spomalila na 2,4 %, menej ako sa očakávalo
Ďalší článokS čím prišla Tesla na podujatí „We, Robot“
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno