V našom seriáli Základy investovania s eToro sa každý týždeň pozrieme na jednu zo základných oblastí investovania a financií. Bližšie si priblížime pojmy, ako investovanie, akcie, dlhopisy, dividendy a mnoho ďalších termínov, ktoré môžete nájsť aj v našom slovníku investora. Zameriame sa tiež na rôzne tipy a návody, ktoré pomôžu začiatočníkom zorientovať sa vo svete financií a investovania.

V súčasnosti je investovanie jedným z kľúčových ciest pre budovanie finančnej nezávislosti a lepšej budúcnosti. Už sme si v rámci nášho seriálu prebrali, čo je to investovanieprečo investovať a pozreli sme sa aj na to, ako si stanoviť investičné ciele a časový horizont. V dnešnej časti sa pozrieme na to, či zvoliť aktívnu alebo pasívnu formu investovania pri tvorbe Vášho bohatstva. Tento článok vám pomôže pochopiť základné rozdiely medzi týmito dvoma prístupmi, aby ste si mohli zvoliť tú správnu stratégiu pre dosiahnutie Vaším investičných cieľov.

Čo je pasívne investovanie?

Pasívne investovanie sa sústreďuje na dlhodobé držanie investícií s minimálnymi zmenami v portfóliu. Pasívni investori zvyčajne investujú do indexových fondov alebo ETF, ktoré kopírujú vývoj konkrétneho trhového indexu, ako je napríklad S&P 500. Namiesto výberu jednotlivých akcií investujete do všetkých spoločností zahrnutých v indexe, čo znamená, že kopírujete vývoj celého trhu.

Hlavným cieľom pasívneho investovania je dosiahnuť priemerný trhový výnos s minimálnymi nákladmi. V podstate ide o to, že v rámci pasívneho investovania sa nesnažíte prekonať trh, ale trh jednoducho nasledujete. Nízke poplatky sú veľkou výhodou, pretože pri tomto prístupe nie je potrebné platiť za drahých portfólio manažérov či analytické tímy, ktoré vyberajú konkrétne akcie. Ak ťa zaujíma táto téma, pozri aj článok nižšie:

Výhody pasívneho investovania sú nižšie náklady (pasívne investičné fondy a ETF majú spravidla nižšie poplatky, pretože nevyžadujú aktívne riadenie), jednoduchosť (investovanie do celého trhu znižuje potrebu sledovať a analyzovať jednotlivé akcie) a nižšie riziko (pasívne investovanie je viac diverzifikované, keďže investujete do veľkého množstva akcii, čím sa rozkladá riziko). Naopak nevýhodou môže byť obmedzený potenciál výnosov (pasívne investovanie sa nesnaží prekonať trh, ale ho len kopíruje. Ak sa trh nachádza v stagnácii, ani vaše investície nebudú prinášať vysoké výnosy) a tiež neschopnosť reagovať na zmeny (pasívni investori nezohľadňujú aktuálne trhové trendy či krízy a nevyužívajú príležitosti na rýchly predaj alebo nákup).

Čo je aktívne investovanie?

Aktívne investovanie, na rozdiel od pasívneho, zahŕňa neustále vyhľadávanie najlepších investičných príležitostí a pokus o dosiahnutie vyšších výnosov, ako je priemer trhu. Aktívni investori sa často snažia vybrať konkrétne akcie, ktoré podľa nich porastú na hodnote, alebo predávať tie, ktoré očakávajú, že klesnú. Tento prístup si vyžaduje hlbokú znalosť trhu, pravidelné sledovanie ekonomických a geopolitických udalostí a schopnosť rýchlo reagovať na zmeny.

Výhody aktívneho investovania sú vyšší potenciál výnosov (aktívni investori majú možnosť prekonať trh, ak dokážu správne identifikovať podhodnotené akcie alebo správne načasovať obchody) a flexibilita (aktívne investovanie umožňuje reagovať na aktuálne udalosti a meniace sa trhové podmienky). Naopak medzi nevýhody aktívneho investovania môžeme zaradiť vyššie náklady (aktívne spravované fondy zvyčajne účtujú vyššie poplatky, pretože zahŕňajú náklady na manažérov a analytické tímy), vyššie riziko (aktívni investori môžu urobiť nesprávne rozhodnutia alebo zle načasovať nákupy a predaje, čo môže viesť k nižším výnosom alebo dokonca stratám). V tabuľke nižšie sú zosumarizované rozdiely.

Investovanie na eToro #4: Aktívne vs. pasívne investovanie

Aktívne vs. pasívne investovanie: Čo hovoria čísla?

Niektoré aktívne spravované fondy môžu dosahovať skvelé výsledky a dokonca prekonávať hlavné akciové indexy. Prekonať index nie je nemožné, ale problém spočíva v tom, ako často sa to podarí. Aj keď aktívny fond v jednom roku prekoná index, pravdepodobnosť, že to zopakuje aj v ďalších rokoch, je veľmi nízka. Naopak, pasívne investovanie do indexových fondov alebo ETF kopíruje výkon trhu, čo v dlhodobom horizonte prináša stabilné výnosy.

Podľa štatistík za posledných 10 rokov dokázalo len 11 % aktívne riadených fondov v USA a iba 6 % v Európe prekonať trhový výkon. To znamená, že väčšina aktívnych fondov zaostáva, pričom investori platia vysoké poplatky za správu, no nedosahujú lepšie výsledky než samotný trh. Pasívne investovanie, naopak, kopíruje výkon trhu, zvyčajne cez indexové fondy alebo ETF, a ponúka nižšie náklady s dlhodobým stabilným rastom.

Investovanie na eToro #4: Aktívne vs. pasívne investovanie
Zdroj: S&P Global

Ak ste teda začínajúci investor alebo jednoducho nemáte čas a chuť sledovať dianie na trhu, pasívne investovanie je pre vás pravdepodobne lepšou voľbou. Nižšie náklady a jednoduchší prístup znamenajú, že môžete dosiahnuť priemerné trhové výnosy bez toho, aby ste museli denne sledovať správy o trhoch.

Cez koho investovať?

Ak chcete začať investovať do rôznych typov aktív, je potrebné si vybrať, cez koho investovať. Aby ste nemuseli obchádzať desiatky možností u investičných brokerov, zhrnuli sme tie najlepšie možnosti za vás. Porovnanie brokerov si môžete prečítať TU. Najlepšie z porovnania vyšla investičná platforma eToro, ktorá je užívateľsky veľmi jednoduchá, až hravá. Ponúka investovanie bez poplatkov alebo s minimálnymi poplatkami a ponúka v podstate všetky dôležité investičné aktíva.

Pozri tiež z tejto sekci:

Základy investovania s eToro #1: Čo je to investovanie a prečo je dôležité?
Investovanie na eToro #2: Ako si stanoviť investičné ciele a časový horizont?
Investovanie na eToro #3: Typy investičných aktiv

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
Predchádzajúci článokIntuitive Surgical: Nový systém Da Vinci 5 motorom rastu
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno