More

    Aktivistický investor Starboard Value získal 1 miliardový podiel v spoločnosti Pfizer.

    Aktivistický investor Starboard Value získal 1 miliardový podiel v spoločnosti Pfizer.

    Pfizer čelí poklesu akcií po pandémii

    Aktivistický investor Starboard Value prevzal približne 1 miliardový podiel v spoločnosti Pfizer a plánuje vyvolať zmeny, aby pomohol tejto farmaceutickej firme dostať sa z aktuálnych problémov. Starboard sa tak snaží o zlepšenie výkonnosti Pfizeru, ktorého akcie za posledné roky výrazne klesli.

    Pfizer, ktorý mal trhovú hodnotu približne 162 miliárd USD k minulému piatku, zažíva ťažké obdobie. Jeho akcie sa od roku 2021, kedy dosiahli historické maximum po vývoji prvej vakcíny proti COVID-19, prepadli o viac než polovicu. Na rozdiel od indexu S&P 500, ktorý v roku 2024 vzrástol o 21 %, akcie Pfizeru tento rok takmer vôbec nezmenili svoju hodnotu.

    Starboard už oslovil dvoch bývalých vysokopostavených manažérov spoločnosti Pfizer, Iana Reada a Franka D’Amelia, aby im pomohli pri transformácii. Read bol CEO Pfizeru v rokoch 2010 až 2018 a vybral súčasného CEO Alberta Bourlu ako svojho nástupcu. D’Amelio pôsobil ako finančný riaditeľ firmy od roku 2007 do 2021.

    Pandemické produkty už netlačia Pfizer dopredu

    Pfizer sa počas pandémie dostal do popredia vďaka svojej vakcíne proti COVID-19 a antivírusovému lieku Paxlovid, ktoré priniesli tržby presahujúce 100 miliárd USD v roku 2022. S ústupom pandémie však spoločnosť neodhadla budúci dopyt po týchto produktoch, čo spôsobilo pokles predajov a tlaky na ďalšie produkty firmy.

    Spoločnosť taktiež čelí konkurencii lacnejších alternatív pre niektoré zo svojich najpredávanejších liekov, ako sú napríklad Eliquis (liečba na zriedenie krvi) a Xeljanz (liečba artritídy). Navyše, Pfizer nedávno zažil neúspech s prvou verziou svojho lieku na chudnutie, ktorý nenaplnil očakávania, zatiaľ čo konkurenti ako Eli Lilly a Novo Nordisk zaznamenali v tejto oblasti väčší úspech.

    Pfizer už začal s niekoľkými krokmi na zlepšenie svojich výsledkov, vrátane významného znižovania nákladov a akvizícií iných spoločností, napríklad Global Blood Therapeutics v roku 2022, od ktorej si sľuboval rast tržieb. Avšak stiahnutie lieku na kosáčikovú anémiu, ktorý bol spájaný s úmrtiami, tento plán skomplikovalo.

    Aktivistickí investori ako Starboard sú často známi tým, že tlačia na firmy, aby robili zásadné zmeny. Pfizer v posledných mesiacoch čelil kritike za svoju stratégiu zameranú na fúzie a akvizície namiesto vývoja vlastných liekov. Táto taktika vyvolala nespokojnosť niektorých investorov, ktorí očakávajú lepšie výsledky od výskumu a vývoja (R&D).

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.