More

    Rekordy na Wall Street, S&P 500 s novým maximom, oslabovanie v Európe a rast v Hongkongu.

    Rekordy na Wall Street, S&P 500 s novým maximom, oslabovanie v Európe a rast v Hongkongu.

    Wall Street pokračuje v raste, S&P s novým maximom

    Tento týždeň priniesol rôzne trendy na globálnych trhoch. Zatiaľ čo americké akcie dosiahli nové historické maximá, európske trhy sa trápili a čínsky trh zažil silný rast po obnovení obchodovania v Hongkongu. Americké akcie ukončili september a tretí kvartál na rekordných úrovniach. Index S&P 500 dosiahol nové historické maximum a Nasdaq taktiež posilnil. Tento silný rast bol podporený vyjadreniami šéfa Federálneho rezervného systému (Fed), Jeroma Powella, ktorý prisľúbil pokračovať v podpore ekonomiky.

    Powell zároveň naznačil, že Fed nebude spěchať so znížením úrokových sadzieb, čo posilnilo dôveru investorov. September, ktorý býva tradične slabším mesiacom pre akciové trhy, tentoraz skončil so ziskami. S&P 500 zaznamenal najlepší tretí kvartál od roku 2021, čo svedčí o sile americkej ekonomiky a optimizme na Wall Street.

    Európske akcie v červených číslach, energetika na čele

    V Európe však trhy bojovali s poklesmi. Index Euro Stoxx 600 klesol, rovnako ako nemecký DAX a francúzsky CAC 40. Stimulačné opatrenia z Číny, ktoré predtým podporovali európske trhy, začali strácať na sile. Väčšina sektorov zaznamenala poklesy, no energetický a obranný sektor si viedli lepšie, keďže konflikt na Blízkom východe zvýšil ceny ropy a dopyt po obranných technológiách.

    Akcie luxusných značiek ako LVMH a Hermès utrpeli prudké poklesy, zatiaľ čo energetické giganty ako Shell a TotalEnergies profitovali z rastúcich cien ropy. Navyše, inflácia v eurozóne a Nemecku spomalila viac, než sa očakávalo, čo vyvolalo špekulácie, že ECB by mohla znížiť úrokové sadzby.

    Čínske trhy a Japonsko: Kontrastné výkony

    Čínske pevninské trhy boli tento týždeň uzavreté kvôli oslavám štátneho sviatku, no po obnovení obchodovania v Hongkongu zaznamenal index Hang Seng prudký nárast o viac než 7 %. Tento pozitívny vývoj bol podporený optimistickými očakávaniami v oblasti technologických spoločností.

    V Japonsku sa situácia vyvíjala inak. Premiér Shigeru Ishiba vyhlásil, že podmienky nie sú vhodné pre ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb, čo spôsobilo oslabenie jenu a mierny rast tamojších akcií. Napriek tomu zostal japonský index Nikkei 225 v mínuse o viac ako 3 % kvôli opatrnosti investorov.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie rôznych spoločností môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.