More

    Spirit Airlines bojuje o prežitie: Hrozí bankrot po neúspešnej fúzii s JetBlue?

    Spirit Airlines bojuje o prežitie: Hrozí bankrot po neúspešnej fúzii s JetBlue?

    Spirit Airlines – zastavená fúzia a finančná neistota

    Spirit Airlines, známa nízkonákladová letecká spoločnosť, sa nachádza v kríze a stojí na pokraji bankrotu. Po mesiacoch neúspešných rokovaní s držiteľmi dlhopisov sa jej stále nepodarilo dosiahnuť dohodu, ktorá by umožnila reštrukturalizáciu dlhu a zabránila podaniu žiadosti o ochranu pred veriteľmi. Spoločnosť aktívne hľadá nové financovanie a snaží sa vyjednať výmenu dlhopisov za predĺženie splatnosti ich súčasného dlhu.

    Spirit Airlines sa ocitli v ťažkej situácii po tom, čo súd zablokoval ich plánovanú fúziu s konkurenčnou spoločnosťou JetBlue Airways, ktorá mala hodnotu 3,8 miliardy USD. Táto fúzia by zo Spirit Airlines urobila piateho najväčšieho leteckého dopravcu v USA a poskytla by spoločnosti finančnú injekciu potrebnú na prekonanie jej finančných ťažkostí. Napriek tomu, že CEO Ted Christie v minulosti vyhlásil, že firma neplánuje podať žiadosť o kapitolu 11 (bankrot podľa amerického práva), posledné správy naznačujú opak.

    V snahe zabrániť bankrotu sa Spirit Airlines pokúša vyjednať podmienky s držiteľmi dlhopisov a inými veriteľmi, aby zabezpečila nové financovanie a reštrukturalizáciu dlhov. V prípade, že sa nedohodnú, bankrot môže byť nevyhnutný. Spoločnosť má čas do 21. októbra na uzatvorenie dohody o refinancovaní dlhopisov splatných v roku 2025, čo je kľúčové pre zachovanie ich partnerstva s US Bank, ktorá spravuje ich vernostný kreditný program.

    Situácia je o to vážnejšia, že Spirit Airlines sa snaží bojovať na preplnenom trhu, kde čelí tvrdému konkurenčnému boju. Letenky pre cenovo citlivých dovolenkových cestujúcich sú pod tlakom nízkych cien a nadmernej ponuky miest na vnútroštátnych letoch. Spoločnosť zároveň zaznamenala stratu v piatich z posledných šiestich kvartálov, čo vyvoláva pochybnosti o jej schopnosti splácať svoje dlhy.

    Čo bude ďalej so Spirit Airlines?

    Finančné problémy Spirit Airlines sú dlhodobé a spoločnosť stále nedokázala vykázať výrazný zisk. Jej celkový dlh a finančné záväzky dosahovali v roku 2023 približne 3,06 miliardy USD, čo výrazne ovplyvňuje jej finančné zdravie. Ak sa Spirit nepodarí uzavrieť dohodu s veriteľmi alebo získať nové financovanie, podanie žiadosti o ochranu pred bankrotom podľa kapitoly 11 môže byť ich jedinou možnosťou.

    Pre Spirit Airlines je prioritou dosiahnuť dohodu, ktorá im umožní udržať kontrolu nad majetkom a prevádzkou, a zároveň znížiť tlak zo strany veriteľov. Ako spoločnosť uviedla, „intenzívne pracujeme na zabezpečení najlepšieho možného výsledku pre našu firmu v čo najkratšom čase.“

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.