More

    Výrobný sektor USA pokračuje v poklese. Tento pokles trvá s výnimkou jedného mesiaca už 22 z posledných 23 mesiacov. Dopyt a produkcia zostávajú slabé.

    Výrobný sektor USA pokračuje v poklese. Tento pokles trvá s výnimkou jedného mesiaca už 22 z posledných 23 mesiacov. Dopyt a produkcia zostávajú slabé.

    Výrobný sektor USA pokračuje v poklese

    Aktivita vo výrobnom sektore Spojených štátov pokračovala v septembri 2024 v poklese, keď slabý dopyt a znížená produkcia naďalej tlačia sektor do recesie. Podľa údajov Inštitútu pre riadenie zásob (ISM) dosiahol Index nákupných manažérov (PMI) v septembri hodnotu 47,2 bodu, čo je rovnaký výsledok ako v auguste.

    Hodnota PMI pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeluje pokles aktivity od rastu, znamená, že výrobný sektor sa zmenšuje už šiesty mesiac po sebe. Tento pokles trvá s výnimkou jedného mesiaca už 22 z posledných 23 mesiacov. Tieto čísla naznačujú pretrvávajúce problémy v americkom výrobnom sektore, ktorý zápasí s klesajúcim dopytom a zhoršujúcimi sa podmienkami pre zamestnanosť.

    Pozitívnou správou je, že index nových objednávok sa v septembri mierne zlepšil na 46,1 bodu zo 44,6 bodu v auguste, no stále sa drží v pásme poklesu. To znamená, že aj keď sa situácia mierne zlepšila, dopyt po nových výrobkoch zostáva slabý, čo obmedzuje možnosť oživenia sektora. Na druhej strane, index zamestnanosti klesol na 43,9 bodu zo 46 bodov v auguste, čo signalizuje, že zamestnanosť v sektore výroby klesala v septembri ešte rýchlejším tempom. Tento vývoj poukazuje na to, že spoločnosti vo výrobnom sektore pokračujú v znižovaní pracovných miest, čo môže zhoršiť celkový ekonomický výkon.

    Zatiaľ čo výrobné odvetvie USA zápasí s poklesom, očakáva sa, že sektor služieb vykáže lepšie výsledky. ISM má vo štvrtok zverejniť správu o aktivite v sektore služieb za september, pričom sa predpokladá, že index PMI pre služby vzrastie na 51,6 bodu z augustových 51,5 bodu. Ak sa tieto očakávania potvrdia, znamenalo by to, že sektor služieb naďalej expanduje, aj keď len mierne.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie spoločnosti si môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.