Inflácia v eurozóne klesla

Miera inflácie v dvadsiatke štátov platiacich eurom sa v septembri 2024 dostala na úroveň 1,8 %, čo je najnižšia úroveň od apríla 2021. Tento pokles je pre Európsku centrálnu banku (ECB) vítanou správou, keďže jej cieľová úroveň inflácie je 2 %. Výsledok je nižší ako očakávaných 1,9 % a naznačuje, že inflačné tlaky v eurozóne postupne slabne, hlavne vďaka poklesu cien energií.

Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny potravín a energií, sa v septembri tiež znížila na 2,7 % z 2,8 % v auguste. Táto zmena poukazuje na to, že aj základné inflačné tlaky v eurozóne postupne ustupujú, čo môže ECB poskytnúť väčšiu flexibilitu pri rozhodovaní o budúcich krokoch v oblasti menovej politiky.

Jedným z hlavných faktorov poklesu inflácie bol výrazný pokles cien energií, ktoré v septembri klesli o -6 %, zatiaľ čo v auguste pokles predstavoval -3 %. K tomu sa pridalo aj mierne spomalenie rastu cien služieb, ktoré vzrástli o 4 %, čo je o niečo menej ako v auguste, keď dosiahli 4,1 %. Na druhej strane však ceny potravín, alkoholu a tabaku mierne vzrástli, o 2,4 %, oproti augustovým 2,3 %.

Inflácia v eurozóne klesla pod cieľ ECB
Zdroj: Eurostat

Kroky ECB a ďalšie znižovanie úrokových sadzieb

V minulých rokoch sa inflácia v eurozóne udržiavala nad cieľovou úrovňou ECB, hlavne vďaka rastúcim nákladom na energie, výrobné prekážky po pandémii a fiškálnym stimulom. V roku 2022 inflácia prekročila hranicu 10 %, čo si vyžiadalo rekordnú sériu zvyšovania úrokových sadzieb zo strany ECB.

Tieto kroky nakoniec pomohli skrotiť rast cien a znížiť inflačný tlak. ECB už v júni a septembri pristúpila k zníženiu úrokových sadzieb a podľa prezidentky Christine Lagardovej je ďalšie zníženie sadzieb pravdepodobné už v blízkej budúcnosti. Lagardová vyslala signál, že optimistické cenové trendy môžu viesť k ďalšiemu uvoľneniu menovej politiky už v októbri, čo by pomohlo ekonomike eurozóny zotaviť sa po obdobiach inflačných tlakov.

Septembrové projekcie ekonómov ECB naznačujú, že inflácia bude v roku 2024 v priemere 2,5 %, v roku 2025 klesne na 2,2 % a v roku 2026 dosiahne 1,9 %, čo by znamenalo návrat pod inflačný cieľ. Tento vývoj by mohol byť základom pre zníženie úrokových sadzieb už na nasledujúcom zasadnutí ECB 17. októbra.

Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie rôznych európskych spoločností si môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokNike odkladá deň investorov, nového CEO čaká neľahká situácia
Ďalší článokMesiac na trhoch so Stanom Viktorinom: Vyššie náklady pre americké firmy, presun kapitálu do rizikovejších regiónov
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno