Index S&P 500 a prekvapivé septembrové rekordy

Aj keď september zvyčajne nepatrí medzi najobľúbenejšie mesiace pre investorov, tento rok bol výnimkou. September však pre S&P 500 začal najhorším štartom do tohto mesiaca od roku 2015. Investori zvažovali riziko neočakávaných ekonomických údajov či prekvapení súvisiacich s prezidentskými voľbami. September je tradične považovaný za jeden z najhorších pre finančné trhy, s priemerným poklesom až o -13,5 %.

Index S&P 500 zatiaľ s najlepším rokom od 1997, čo prinesie koniec roka?
Zdroj: BoFa

Tento rok to však neplatilo a americké akcie zakončili mesiac a štvrťrok na rekordných úrovniach, keď investori reagovali na fakt, že americká centrálna banka (Fed) spustila cyklus uvoľňovania menovej politiky, keď po prvý krát od roku 2020 znížila úrokové sadzby o 50 bázických bodov. Tento krok ukončil doteraz najagresívnejší boj s infláciou od 80. rokov. Predseda Fedu Jerome Powell dokonca nedávno signalizoval ďalšie znižovanie úrokových sadzieb.

Avšak Powell vo svojom prejave na stretnutí Národnej asociácie podnikových ekonómov (NABE) v Nashville varoval, že ďalšie znižovanie sadzieb nemusí byť také agresívne ako v poslednom prípade. Fed sa podľa neho bude snažiť o nájdenie rovnováhy medzi znižovaním inflácie a udržaním zdravého trhu práce.

Aj keď je september zvyčajne ťažkým obdobím pre akcie, Wall Street uzavrela mesiac s pozitívnymi výsledkami. Index S&P 500 zaznamenal najlepší výkon od začiatku roka k záveru septembra od roku 1997 a zároveň dosiahol najlepšiu výkonnosť za štvrťrok od štvrtého kvartálu 2021.

Index S&P 500 s kvartálom od roku 1997, čo prinesie koniec roka?
Zdroj: FinanceYahoo

S&P 500 za september vzrástol o 4,1 % a až na medvedí apríl, vzrástol každý mesiac v tomto roku. Nové maximá sa v posledných rokoch stali bežnou súčasťou býčieho trhu a rok 2024 už patrí medzi tie najúspešnejšie. Ekonomika neprestáva spomaľovať a v roku 2024 sme boli svedkami ďalších rekordných výnosov. Nové maximá sa v posledných rokoch stali bežnou súčasťou býčieho trhu a rok 2024 už patrí medzi tie najúspešnejšie.

V tomto roku zatiaľ index S&P 500 uzavrel na novom maxime v 42 prípadoch. Až 22,3 % všetkých obchodných dní uzatvoril s novým historickým maximom. Keď sa na to pozrieme detailnejšie, znamená to, že v priemere viac ako raz za päť dní dosiahne trh nové maximum. Ak by si známy index udržal toto tempo, zaradil by sa tak tento rok medzi top päť najlepších rokov, v rámci takejto metriky, v histórii.

Index S&P 500 s najlepším septembrom od roku 1997, čo prinesie koniec roka?
Zdroj: Finviz

Čaká nás októbrové prekvapenie?

„Október. Toto je jeden z mimoriadne nebezpečných mesiacov na špekulácie s akciami. Ostatné sú júl, január, september, apríl, november, máj, marec, jún, december, august a február.“ – Mark Twain. Október má povesť volatilného mesiaca s veľkými výkyvmi na trhoch. Historicky sme v tomto období zažili významné krachy ako v rokoch 1929, 1987 a 2008. Napriek tomu je priemerne október siedmym najlepším mesiacom roka s rastom 0,9 %. V poslednom desaťročí sa jeho výkon ešte zlepšil, keď priemerný rast dosiahol 1,8 %, čo ho radí na tretie miesto medzi všetkými mesiacmi. Hoci minulý rok bol október v poklese, táto štatistika sa nezopakovala dva roky po sebe už viac ako 15 rokov.

Obava z možnej októbrovej korekcie je však oprávnená, najmä vzhľadom na to, že S&P 500 vzrástol od začiatku roka o viac ako 20 %. V minulosti trhy, ktoré boli pred októbrom v silnom raste, často čelili poklesom, pričom v priemere to predstavovalo stratu okolo 3 %. Tento trend je výrazne ovplyvnený rokom 1987, ktorý znižuje celkovú štatistiku. Napriek tomu sa štvrtý kvartál často dokáže zotaviť a skončiť v pluse.

Výhľad na štvrtý kvartál

Ak by sme sa v októbri stretli s typickou volatilitou, nebolo by to nič nezvyčajné. Historicky však november a december v predvolebných rokoch zaznamenávajú veľmi dobré výsledky, keďže sa z trhu vytratí neistota spojená s voľbami. Štvrtý kvartál býva pozitívny až v 80 % prípadov, pričom priemerný nárast dosahuje 4,3 %, čo ho robí najlepším štvrťrokom v roku.

Index S&P 500 s kvartálom od roku 1997, čo prinesie koniec roka?
Zdroj: Carsongroup

Ak sa pozrieme na prezidentský cyklus, štvrtý kvartál býva ešte úspešnejší, so ziskom v 83 % prípadov. Aj keď rok 2008, keď trh klesol o 22 %, výrazne ovplyvnil priemery, šanca, že trh bude o tri mesiace nižší, je na základe historických dát stále veľmi nízka. Rok 2024 je špecifický tým, že počas deviatich mesiacov rástli akcie osemkrát. To sa v histórii stalo len osemkrát a vždy nasledoval ešte lepší výkon v ďalších mesiacoch. Štvrtý kvartál nikdy nezačínal s negatívnymi číslami a priemerný rast v tomto období dosahuje 6,6 %.Treba si však uvedomiť, že všetky tieto informácie sú založené na historických dátach a budúca výkonnosť sa nemusí opakovať.

Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie amerických spoločností môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
Predchádzajúci článokMesiac na trhoch so Stanom Viktorinom: Vyššie náklady pre americké firmy, presun kapitálu do rizikovejších regiónov
Ďalší článokOči upreté na OPEC+: Iránsky útok na Izrael môže zvýšiť ceny ropy, zlata, benzínu a nafty
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno