More

    Európske akcie dosiahli nové maximá. Stimuly z Číny a pozitívne dáta z USA. DAX a Stoxx 600 lámu rekordy.

    Európske akcie dosiahli nové maximá. Stimuly z Číny a pozitívne dáta z USA. DAX a Stoxx 600 lámu rekordy.

    Európske akcie dosiahli nové maximá

    Európske akciové trhy ukončili týždeň na nových rekordných maximách, čo bolo spôsobené pozitívnymi správami o stimuloch z Číny, novými údajmi o inflácii v Európe a povzbudivými ekonomickými dátami z USA. Paneurópsky index Stoxx 600 stúpol o 0,52 % a uzavrel na rekordných 528,33 bodoch. Rovnako sa darilo aj jednotlivým sektorom, kde najväčší rast zaznamenali chemický sektor (+2,75 %) a automobilový sektor (+2,23 %).

    Rast akcií podporilo aj oživenie na čínskom akciovom trhu, ktorý si po zavedení rozsiahlych stimulačných opatrení z Pekingu pripísal najlepší týždeň za takmer 16 rokov. Kontinentálny index CSI 300 vzrástol o úctyhodných 15,7 %. Čínske monetárne a fiškálne stimuly by mali poskytnúť ďalší impulz pre globálny rast, čo európski investori privítali pozitívne.

    Kľúčový nemecký index DAX vzrástol o 1,22 % na 19 473,63 bodu, čo predstavuje nové historické maximum. Podľa hlavného ekonóma Dekabank, Ulricha Katera, DAX mieri k psychologicky dôležitej hranici 20 000 bodov, čo by predstavovalo ďalší míľnik pre nemecký trh. Rovnako aj ďalšie hlavné európske indexy nasledovali pozitívny trend – francúzsky CAC 40 pridal 0,64 % a uzavrel na 7791,79 bodoch, zatiaľ čo taliansky FTSE MIB vzrástol o 0,92 % na 34 727,40 bodu.

    Tieto výsledky ukazujú pokračujúcu silu európskych akciových trhov, ktoré profitujú z kombinácie priaznivých makroekonomických dát a medzinárodných stimulov. Očakáva sa, že tento pozitívny sentiment bude pokračovať, najmä ak čínske stimuly zaberú a Európa si udrží pozitívny ekonomický rast.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie európskych spoločností si môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.