More

    Tesla zaznamenala pokles hrubej marže aj trhového podielu, keď čínsky výrobca BYD dobieha amerického lídra na trhu elektrických vozidiel.

    Tesla zaznamenala pokles hrubej marže aj trhového podielu, keď čínsky výrobca BYD dobieha amerického lídra na trhu elektrických vozidiel.

    BYD v pätách firme Tesla

    V druhom kvartáli 2024 zaznamenala Tesla nový pokles hrubej marže, ktorá klesá už od prvého štvrťroku 2022. Hoci Tesla stále drží najväčší podiel na trhu elektrických vozidiel (BEV), jej náskok sa v roku 2024 zmenšuje. V prvých piatich mesiacoch roku 2024 klesol podiel Tesly z 19 % na 17 %, zatiaľ čo konkurencia, najmä čínsky gigant BYD, intenzívne dobieha Teslu. BYD zvýšil svoj podiel na trhu o 9 percentných bodov medzi rokmi 2021 a 2024.

    Tesla čelí poklesu marže aj podielu na trhu BEV, BYD jej dýcha na krk. Hrubá marža Tesly na historickom minime.
    Zdroj: Statista

    BYD, ktorý vyrába elektrické batérie a elektroniku pre hybridné a plne elektrické vozidlá, sa v rokoch 2023 a začiatkom 2024 nebezpečne priblížil Tesle. BYD zaostáva v počte dodávok len o 45 000 vozidiel, čo je približne 9 000 áut mesačne. BYD sa zameriava na širšiu spotrebiteľskú základňu, zatiaľ čo Tesla ponúka drahšie modely, čo vytvára mierny rozdiel v cieľovej skupine.

    V roku 2023 sa globálne predalo 14 miliónov elektrických vozidiel, z ktorých 70 % boli BEV. Napriek tomu stále až 84 % všetkých ľahkých vozidiel používa spaľovacie motory. Čína ostáva najväčším trhom pre hybridy aj BEV, pričom jej podiel predstavuje 59 % pre BEV a 65 % pre hybridy.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.