More

    Globálne akciové trhy zaznamenali pozitívny týždeň, poháňané znížením úrokových sadzieb ECB a pozitívnymi očakávaniami od Fedu.

    Globálne akciové trhy zaznamenali pozitívny týždeň, poháňané znížením úrokových sadzieb ECB a pozitívnymi očakávaniami od Fedu.

    Globálne akciové trhy zaznamenali pozitívny týždeň

    Globálne akciové trhy zaznamenali pozitívny vývoj tento týždeň, poháňané optimizmom v súvislosti so znižovaním úrokových sadzieb centrálnych bánk. Najväčším impulzom bol druhý pokles sadzieb ECB v tomto roku, ktorý výrazne prispel k rastu európskych trhov. Hlavné indexy v Európe, ako Euro Stoxx 600, DAX a CAC 40, všetky uzavreli týždeň v zelených číslach, podporené rastom v technologickom a finančnom sektore. Zníženie sadzieb spolu s miernym zhoršením hospodárskeho výhľadu vytvorilo optimizmus medzi investormi, najmä v sektore technológií a finančných služieb. Akcie ASML vzrástli o 3,48 % a SAP o 2,14 %. O znižovaní úrokových sadzieb ECB sme Vás informovali aj v našom najnovšom diely podcastu, v ktorom sa venujeme všetkému podstatnému na finančných trhoch:

    Wall Street pokračuje v raste

    V USA boli trhy rovnako pozitívne, pričom všetky hlavné indexy uzavreli týždeň v zisku. S&P 500 vzrástol o 3,46 %, Nasdaq Composite o 5,27 % a Dow Jones pridal 1,86 %. Hlavným faktorom bola klesajúca inflácia v USA, ktorá podporila očakávania, že Fed zníži úrokové sadzby. Najväčší nárast zaznamenali technologické akcie, kde Nvidia stúpla o 11 % a Microsoft o 4,56 %. Naopak, energetický sektor zaostával, keďže ceny ropy klesali o 2,32 %.

    Ázijsko-pacifický región v súlade s globálnymi trendmi

    V Ázii sa hlavné indexy pohybovali v pozitívnom teritóriu. Nikkei 225 v Japonsku mierne vzrástol, zatiaľ čo ASX 200 v Austrálii dosiahol nový rekord. Čínsky Hang Seng rástol už tretí deň v rade, aj keď celkový týždeň uzavrel bez výraznejších zmien, čo naznačuje, že snahy čínskej vlády o podporu ekonomiky začínajú prinášať výsledky.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.