Ako začať investovať?

S koncom leta tradične prichádza aj rast záujmu o finančné trhy. Okrem ostrieľaných investorov sa o investície v tomto období zaujíma aj množstvo úplných nováčikov, hľadajúcich úvod do tohto, na prvý pohľad komplikovaného, ​​sveta. Nájsť kvalitný a pochopiteľný zdroj informácií ale nemusí byť jednoduché a práve z tohto dôvodu analytik XTB Tomáš Vranka znova aktualizoval svoj najpopulárnejší videokurz Tvorba akciového portfólia. Pokiaľ sa zaujímate o investície do akcií a ETF, tento materiál by ste si nemali nechať ujsť!

Na čo presne sa môžete v kurze tešiť? Séria sa skladá zo siedmich videí. V prvom z nich nájdete základné informácie o investovaní a o tom, aké sú dnes možnosti a prečo už investovanie nie je len pre bohatých. Nájdete tu aj porovnanie poplatkov a ich vplyv na konečnú sumu a vysvetlenie rozdielov medzi investovaním do akcií alebo ETF. V druhej časti sa potom dozviete, čo to vlastne akcia je, ako na ňu pozerať, čo pre vás znamená stať sa akcionárom a aké výhody či nevýhody vám akcie môžu priniesť. Získate tiež základnú predstavu o ETF a o tom, ako fungujú a ako sú rozdelené. Zatiaľ čo v dlhodobom horizonte akcie rastú, v krátkodobom horizonte môžu pomerne výrazne oslabiť, ako sme boli v posledných rokoch niekoľkokrát svedkami. Čo teda môžete od investovania očakávať z hľadiska možných výnosov alebo prepadov, sa dozviete v treťom videu.

Druhá polovica kurzu sa potom zameriava na investovanie prostredníctvom jednotlivých akcií. Nie sú akcie ako akcie, sú medzi nimi pomerne značné rozdiely z hľadiska rizika či výnosu. Akcie sa delia na hodnotové alebo rastové a každá z nich má v portfóliu iné miesto. Akcie možno tiež rozdeliť na ziskové a stratové, cyklické a proticyklické a podobne, a toto rozdelenie by mal každý investor pochopiť, aby bol schopný zostaviť vyvážené portfólio. Akcie je tiež potrebné podľa niečoho analyzovať a najčastejšie sa na to používajú čísla spoločnosti, ako sú zisky alebo tržby, ktoré možno tiež dať do súvislosti s cenou akcie. V piatom videu sa teda dozviete, ako pomocou čísel zhodnotiť, ako sa spoločnosti darí. K investovaniu je možné pristupovať rôznymi spôsobmi. V predposlednom videu sa teda dozviete, aký je rozdiel medzi jednorazovým a pravidelným nákupom, ako načasovať trh a prečo by mal každý investor diverzifikovať. Aby ste mohli vyvodiť relevantné závery, potrebujete informácie. Posledné video sa pripravuje na reálne príklady a zdroje, z ktorých je možné čerpať.

Inými slovami, po zhliadnutí všetkých siedmich videí by ste mali byť schopní samostatne posúdiť jednotlivé akcie a ETF alebo zostaviť vlastné portfólio. Samozrejme, že informácie čerpáme po celý život a rozhodne nikto netvrdí, že ďalšie informácie nebudú potrebné, ale vyššie spomínaných 7 videí by malo tvoriť pevný základ pre vašu ďalšiu investičnú cestu.

Celý videokurz nájdete zadarmo na tomto odkaze: https://cz.xtb.com/tvorba-akcioveho-portfolia

Program videí:

1. video: Úvod do sveta akciového investovania

2. video: Akcie a ETF

3. video: Čo očakávať od ETF?

4. video: Ako sa orientovať v akciách?

5. video: Základné finančné ukazovatele

6. video: Na čo myslieť pri investovaní?

7. video: Zdroje informácií a platforma

Investovanie je rizikové. Investujte zodpovedne.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

xtb
xtb
Predchádzajúci článokApple odhalil iPhone 16, je prvý svojho druhu
Ďalší článokHviezda Latinskej Ameriky Nubank na výslní, kvalita úverov vrhá tieň na budúcnosť

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno