More

    Zlé správy pre elektromobily. Najnovší prieskum spoločnosti EY ukazuje, že Američania majú menší záujem o elektrické vozidlá ako v roku 2023.

    Zlé správy pre elektromobily. Najnovší prieskum spoločnosti EY ukazuje, že Američania majú menší záujem o elektrické vozidlá ako v roku 2023.

    Zlé správy pre elektromobily

    Záujem o elektromobily (EV) v USA výrazne klesol v porovnaní s predchádzajúcim rokom, ako ukazuje posledný prieskum Mobility Consumer Index (MCI) od poradenskej firmy EY. Zatiaľ čo v roku 2023 plánovalo kúpu elektrifikovaného vozidla (plne elektrické, plug-in hybrid alebo hybrid) 48 % Američanov, tento rok je to už len 34 %.

    O ešte väčší prepad ide pri plne elektrických vozidlách, kde klesol záujem z 22 % na 11 %. Klesajúci záujem o EV prichádza v čase, keď sa elektromobily stávajú čoraz dôležitejším prvkom globálneho automobilového trhu. Podľa Steva Pattona, vedúceho EY pre automobilový priemysel, je to prvýkrát, čo vidíme pokles v dopyte po EV po niekoľkých rokoch rastu.

    Jedným z hlavných dôvodov môže byť nedostatok vzdelania spotrebiteľov o dlhodobej hodnote elektromobilov, najmä pokiaľ ide o údržbu v porovnaní s tradičnými vozidlami so spaľovacím motorom. Aj keď náklady na údržbu sú u EV nižšie, niektoré opravy, ako napríklad opravy karosérie, môžu byť výrazne drahšie.

    Prieskum zároveň poukazuje na fakt, že spotrebiteľské obavy týkajúce sa infraštruktúry pre nabíjanie a dojazdu EV postupne klesajú. Len 24 % opýtaných vníma obmedzený dojazd ako hlavnú obavu, čo je pokles z minuloročných 30 %. Rovnako len 23 % spotrebiteľov považuje nedostatok nabíjacích staníc za problém, čo je pokles oproti 34 % v roku 2023.

    Napriek tomu, že sa batérie elektromobilov ukázali ako spoľahlivé a majú životnosť 12 až 15 rokov, spotrebitelia majú stále obavy z vysokých nákladov na ich výmenu. Tento strach však môže byť neopodstatnený, pretože batérie zvyčajne vydržia dlhšie, než samotné vozidlo.

    Hybridy ako kompromis?

    Hybridné vozidlá získavajú na popularite, pretože ponúkajú flexibilitu kombinácie elektrického a benzínového pohonu. EY zistila, že 26 % amerických spotrebiteľov preferuje hybridný motor kvôli jeho všestrannosti, zatiaľ čo globálne preferuje hybrid len 19 % opýtaných.

    Raman Ram, vedúci mobility v EY Americas, vysvetľuje, že hybridy sú pre mnohých spotrebiteľov výhodné. Poskytujú možnosť znížiť závislosť od palív a súčasne ponúkajú viac možností pre výmenu batérií a dielov. Záujem o hybridy zaznamenali aj automobilky ako Ford a Toyota, ktoré zaznamenávajú silné predaje v USA.

    Hoci výsledky prieskumu naznačujú spomalenie prechodu na plne elektrické vozidlá, EY tvrdí, že kľúčom k masovej adopcii EV je vzdelávanie spotrebiteľov o skutočných nákladoch na elektromobily a vývoj hybridných alternatív, ktoré by mohli zmierniť obavy spotrebiteľov.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie výrobcov EV si môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.