More

    Americké akcie výrazne posilnili po prejave šéfa Fedu. S&P 500 sa blíži k historickému maximu, Dow Jones stúpa o 450 bodov.

    Americké akcie výrazne posilnili po prejave šéfa Fedu. S&P 500 sa blíži k historickému maximu, Dow Jones stúpa o 450 bodov.

    S&P 500 sa blíži k historickému maximu

    Akcie v USA zaznamenali v piatok významné zisky, pričom kľúčový index Dow Jones Industrial si pripísal viac ako 450 bodov. Trhy podporili vyjadrenia šéfa americkej centrálnej banky (FED) Jeroma Powella, ktoré zvýšili očakávania, že Fed by už v septembri mohol pristúpiť k uvoľneniu menovej politiky. Powell vo svojom prejave na stretnutí centrálnych bankárov v Jackson Hole zdôraznil, že nastal čas na korekciu menovej politiky, čo trhy prijali pozitívne.

    V piatok si Dow Jones pripísal 1,14 % a uzavrel na hodnote 41 175,08 bodu. Širší index S&P 500 vzrástol o 1,15 % na 5 634,61 bodu, zatiaľ čo technologický Nasdaq Composite pridal 1,47 % a uzavrel na 17 877,79 bodu. S&P 500 sa tak opäť priblížil k svojmu historickému maximu z minulého mesiaca. Powellovo vyjadrenie o možnom znižovaní úrokových sadzieb tak zvýšilo optimizmus na trhoch, ktoré očakávajú, že Fed uvoľní menovú politiku už na svojom septembrovom zasadnutí.

    Zásluhou piatkového posilnenia si všetky tri hlavné akciové indexy v USA pripísali týždenné zisky. Dow Jones vzrástol za celý týždeň o takmer 1,3 %, S&P 500 o 1,45 % a Nasdaq o 1,4 %. Trh všeobecne očakáva, že na septembrovom zasadnutí menového výboru Fed začne s uvoľňovaním menovej politiky po sérii trinástich po sebe idúcich zvýšení sadzieb od marca 2022 do júla 2023. Kľúčová sadzba Fedu sa odvtedy nachádza na 23-ročnom maxime v pásme 5,25 % až 5,50 %, čo vytvára napätie na finančných trhoch a zvyšuje dôležitosť nadchádzajúcich rozhodnutí Fedu.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie amerických spoločností si môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.