More

    Americká centrálna banka (FED)zníži sadzby na každom zo zostávajúcich zasadnutí v roku 2024. Postupné kroky namiesto razantných zmien.

    Americká centrálna banka (FED)zníži sadzby na každom zo zostávajúcich zasadnutí v roku 2024. Postupné kroky namiesto razantných zmien.

    Americká centrálna banka mení plán

    Americká centrálna banka (FED) plánuje znížiť úrokové sadzby na každom zo zostávajúcich zasadnutí v roku 2024. Ekonomické údaje naznačujú, že znižovanie sadzieb bude menej dramatické, než sa pôvodne predpokladalo. FED teda zníži úrokové sadzby na všetkých troch zostávajúcich zasadnutiach v tomto roku, pričom zníženie by malo byť o 25 bázických bodov na každom z nich. Tento postup bude reakciou na zlepšenie ekonomických údajov, ktoré zmiernili pôvodne očakávané drastickejšie kroky zo strany FEDu.

    V prieskume, ktorý sa uskutočnil od 14. do 19. augusta, nadpolovičná väčšina oslovených ekonómov, konkrétne 55 zo 101, predpokladá, že FED zníži sadzby na všetkých troch zasadnutiach do konca roka 2024. Znižovanie by sa malo uskutočniť o 25 bázických bodov (0,25 %) na každom zasadnutí, a teda v septembri, novembri a decembri. Tento krok by znamenal, že hlavná úroková sadzba by do konca roka dosiahla rozmedzie 4,50 % 4,75 %.

    Pôvodné očakávania počítali so znížením o 50 bázických bodov, avšak zlepšenie ekonomických údajov v poslednom období, najmä na trhu práce, viedlo k zmierneniu predpokladov. Pravdepodobnosť, že FED pristúpi k redukcii sadzieb o 25 bázických bodov už v septembri, stanovili ekonómovia na 70 %.

    V auguste sa ekonomické ukazovatele v USA zlepšili, čo zmiernilo tlak na agresívnejšie znižovanie sadzieb. Trh práce, ktorý bol v júli slabší, vykázal pozitívnejší vývoj, a ďalšie kľúčové indikátory, ako inflácia a spotrebiteľská dôvera, naznačujú stabilizáciu ekonomiky. To poskytuje Americkej centrálnej banke priestor na opatrnejší prístup k menovej politike, pričom znižovanie sadzieb bude postupné a menej razantné, než sa pôvodne predpokladalo.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie amerických spoločností môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.