More

    Nemecký výrobca batérií Varta našiel cestu z krízy. Pomôže mu investícia od Porsche a MT InvestCo.

    Nemecký výrobca batérií Varta našiel cestu z krízy. Pomôže mu investícia od Porsche a MT InvestCo.

    Varta sa zachraňuje

    Nemecký výrobca batérií Varta, ktorý sa v posledných mesiacoch ocitol pod tlakom v dôsledku rastúcich cien materiálov a energií, zvýšenej konkurencie a kybernetického útoku, dosiahol dohodu s veriteľmi o zásadnej reštrukturalizácii svojho dlhu. Cieľom tejto dohody je stabilizovať spoločnosť a zabezpečiť jej dlhodobú finančnú udržateľnosť. Reštrukturalizačný plán zahŕňa výrazné zníženie dlhu a získanie novej likvidity, ktorá by mala firme pomôcť prekonať súčasné problémy.

    Na reštrukturalizácii sa bude podieľať MT InvestCo, spoločnosť kontrolovaná majoritným akcionárom Varty Michaelom Tojnerom, spolu s investičnou divíziou automobilky Porsche, ktorá vstupuje do Varty ako nový akcionár. Očakáva sa, že nový koncept reorganizácie zabezpečí financovanie Varty až do konca roku 2027, čím sa spoločnosť vyhne možnej platobnej neschopnosti.

    Podľa dohody sa celkový dlh spoločnosti Varta zníži zo 485 miliónov EUR na približne 200 miliónov EUR prostredníctvom zníženia dlhu a predĺženia pôžičiek. Zároveň MT InvestCo a Porsche prispejú 60 miliónmi EUR nového kapitálu výmenou za nové akcie Varty. Tento krok predstavuje významnú injekciu likvidity, ktorá by mala zabezpečiť stabilizáciu spoločnosti a umožniť jej pokračovať v prevádzke napriek aktuálnym výzvam.

    Situácia prichádza v čase, keď automobilový priemysel intenzívne investuje do prechodu na elektrické vozidlá a krajiny sprísňujú emisné normy. Pre Vartu je preto dôležité, aby dokázala držať krok s technologickým pokrokom a pokračovať vo výrobe batérií pre elektrické vozidlá. Reštrukturalizácia by mala spoločnosti umožniť zamerať sa na tieto perspektívne trhy a prispôsobiť sa novým výzvam v oblasti udržateľnosti.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.