More

    Zlato na vrchole, jeho cena prekročila hranicu 2500 USD za uncu. Bezpečný prístav pre vaše investície?

    Zlato na vrchole, jeho cena prekročila hranicu 2500 USD za uncu. Bezpečný prístav pre vaše investície?

    Zlato na historickom maxime

    Ceny zlata sa v pondelok mierne znížili, no stále sa udržali nad dôležitou hranicou 2500 USD za uncu, čo predstavuje výrazný nárast oproti začiatku roka. Za týmto rastom stojí najmä očakávanie, že FED pristúpi na svojom septembrovom zasadnutí k zníženiu úrokových sadzieb. Trhy sú aktuálne optimistickejšie ohľadom ďalšieho vývoja v USA, čo má priamy vplyv na hodnotu zlata, ktoré tradične slúži ako bezpečný prístav pre investorov počas ekonomických neistôt.

    Spotová cena zlata sa pohybuje na úrovni 2501,03 USD za uncu, čo predstavuje mierny pokles oproti záveru obchodovania z minulého týždňa, kedy zlato dosiahlo nové maximum 2509,65 USD za uncu. Septembrový kontrakt na zlato však zaznamenal mierny nárast na 2539,80 USD za uncu. Očakávania o znížení úrokových sadzieb spolu s pretrvávajúcim geopolitickým napätím tlačia cenu žltého kovu smerom nahor, pričom od začiatku roka zlato zaznamenalo nárast o viac než 20 %.

    Minulý týždeň priniesol zo Spojených štátov viaceré ekonomické údaje, ktoré výrazne posilnili dôveru investorov v najväčšiu svetovú ekonomiku. Miera inflácie za júl sa zmiernila, maloobchodné tržby zaznamenali najvýraznejší rast za posledných 1,5 roka a pozitívne prekvapili aj údaje z amerického trhu práce. Tieto faktory zvýšili očakávania, že FED čoskoro pristúpi k zníženiu úrokových sadzieb.

    Teraz sa už nevedie diskusia o tom, či centrálna banka zníži úrokové sadzby, ale o koľko. Väčšina analytikov predpokladá zníženie o 25 bázických bodov, pričom pravdepodobnosť tohto scenára sa pohybuje na úrovni 75,5 %. V prípade, že by FED skutočne znížil úrokové sadzby, zlato by mohlo pokračovať v raste, pričom by naďalej slúžilo ako dôležitý nástroj na zabezpečenie investícií v neistých časoch.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.