More

    Japonská ekonomika prekonala očakávania s rastom o 3,1 %. Silná súkromná spotreba a oživenie priemyslu podporili najvýraznejšiu expanziu za posledný rok.

    Japonská ekonomika prekonala očakávania s rastom o 3,1 %. Silná súkromná spotreba a oživenie priemyslu podporili najvýraznejšiu expanziu za posledný rok.

    Japonská ekonomika prekonala očakávania

    Japonská ekonomika prekvapila výrazným rastom počas druhého štvrťroka 2024, keď v prepočte na celý rok zaznamenala expanziu o 3,1 %. Tento výsledok priniesol úľavu po poklese o 2,3 % v predchádzajúcom kvartáli a potvrdil, že krajina sa pomaly vracia na pozitívnu trajektóriu rastu.

    Motorom tohto rastu bolo oživenie súkromnej spotreby, ktoré nastalo po jarnom kole kolektívnych vyjednávaní. Priemerná mzda v Japonsku sa zvýšila o 5,17 %, čo je najviac za posledných 30 rokov. Tento nárast príjmov motivoval domácnosti k vyšším výdavkom, čím sa výrazne podporil celkový hospodársky výkon.

    Na druhej strane, vládne výdavky zostali utlmené a čistý obchod prispel k rastu negatívne už druhý štvrťrok po sebe. Napriek tomu sa podnikateľské výdavky zvýšili, a to najmä v automobilovom priemysle, ktorý prešiel oživením po škandáloch, ktoré zasiahli viaceré veľké japonské automobilky. Japonsko tak dosiahlo najvýraznejšiu medziročnú expanziu od druhého štvrťroka 2023, čo poukazuje na postupné zotavovanie ekonomiky aj napriek určitým pretrvávajúcim výzvam.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie rôznych spoločností si môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.