More

    Ekonomika eurozóny pokračuje v stabilnom raste. HDP eurozóny aj celej Európskej únie (EÚ) v 2. štvrťroku stúpol o 0,3 %.

    Ekonomika eurozóny pokračuje v stabilnom raste. HDP eurozóny aj celej Európskej únie (EÚ) v 2. štvrťroku stúpol o 0,3 %.

    Ekonomika eurozóny pokračuje v raste

    Rast ekonomiky eurozóny pokračuje v stabilnom tempe, keď v druhom štvrťroku 2024 zaznamenala rovnaký rast ako v predchádzajúcich troch mesiacoch. Podľa najnovších údajov európskeho štatistického úradu Eurostat hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny aj celej Európskej únie (EÚ) za obdobie od apríla do konca júna medzikvartálne vzrástol o 0,3 % na sezónne očistenej báze.

    Tieto výsledky sú v súlade s očakávaniami a potvrdzujú stabilitu ekonomického rastu v eurozóne. V medziročnom porovnaní HDP eurozóny vzrástol o 0,6 %, zatiaľ čo HDP celej EÚ stúpol o 0,8 %. Obe oblasti tak zaznamenali mierny nárast oproti predchádzajúcemu štvrťroku, keď HDP eurozóny rástol o 0,5 % a EÚ o 0,6 %.

    Pozitívne výsledky neboli obmedzené len na rast HDP. Počet zamestnaných osôb v druhom štvrťroku sa v oboch regiónoch zvýšil o 0,2 % oproti predchádzajúcemu kvartálu, čo je mierny pokles oproti nárastu o 0,3 % v prvých troch mesiacoch roka. V medziročnom porovnaní stúpla zamestnanosť v eurozóne o 0,8 % a v celej EÚ o 0,7 %. Tieto údaje naznačujú, že ekonomika eurozóny aj EÚ sa nachádza v stabilnej fáze rastu, aj keď s miernymi výkyvmi. Eurostat zároveň potvrdil svoj predchádzajúci odhad, čím potvrdil, že ekonomika regiónu si udržiava konzistentné tempo rastu.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie európskych spoločností si môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.