More

    Intel sa vzdáva podielu v Arm. Reštrukturalizácia alebo zúfalý krok?

    Intel sa vzdáva podielu v Arm. Reštrukturalizácia alebo zúfalý krok?

    Intel predáva podiel v Arm Holdings

    Intel, ktorý sa snaží zotaviť v boji o relevantnosť na trhu s čipmi, predal svoj 1,18 miliónový podiel v britskej čipovej firme Arm. Tento krok prichádza v čase, keď spoločnosť čelí obrovským výzvam a reálnemu riziku ďalšej straty svojho postavenia. Podľa regulačného podania, predaj prebehol v druhom štvrťroku 2024, čo spoločnosti prinieslo približne 146,7 milióna USD, vychádzajúc z priemernej ceny akcií Arm medzi aprílom a júnom.

    Intel čelí výrazným finančným problémom, čo ho núti hľadať nové spôsoby, ako udržať likviditu a zároveň znížiť náklady. Predaj podielu v Arm je len jedným z krokov v širšom pláne reštrukturalizácie pod vedením CEO Pata Gelsingera. V rámci tohto plánu Intel už skôr oznámil, že prepustí viac ako 15 % svojej pracovnej sily a dočasne pozastaví výplatu dividend.

    Spoločnosť sa zároveň snaží preorientovať na vývoj pokročilých čipov pre umelú inteligenciu (AI) a rozširovať svoje výrobné kapacity na objednávku, aby dobehla konkurenciu, ako je napríklad TSMC. Tento tlak na transformáciu však prináša aj vyššie náklady a tlačí na marže, čo núti Intel hľadať spôsoby, ako znížiť svoje výdavky.

    Podľa analytika Codyho Acreeho z Benchmark tento predaj zapadá do plánu reštrukturalizácie a zamerania sa na likviditu, ktorý Gelsinger predstavil. K 30. júnu 2024 mal Intel hotovosť a ekvivalenty vo výške 11,29 miliardy USD, pričom celkové krátkodobé záväzky predstavovali približne 32 miliárd USD.

    Spoločnosť však prežíva turbulentné časy, akcie spoločnosti stratili viac ako 59 % svojej hodnoty od začiatku roka 2024 a po oznámení pozastavenia dividend sa 2. augusta prepadli o 26 %. Aj keď tento predaj podielu v Arm poskytne Intelu krátkodobú finančnú injekciu, je zrejmé, že spoločnosť stojí pred veľkými výzvami, ktoré bude musieť prekonať, ak chce znovu získať svoje miesto na špičke technologického sveta.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.