More

    Piatkový výpredaj na Wall Street: Akcie v USA v piatok prudko klesli, Nasdaq je už v pásme korekcie.

    Piatkový výpredaj na Wall Street: Akcie v USA v piatok prudko klesli, Nasdaq je už v pásme korekcie.

    Akcie v poklese – trh reagoval na slabé výsledky z trhu práce

    V piatok akcie v USA zaznamenali prudký pokles, pričom technologický index Nasdaq Composite sa dostal do pásma korekcie. Dow Jones Industrial Average stratil viac ako 600 bodov a výnosy 10-ročných dlhopisov vlády USA klesli na najnižšiu úroveň od decembra. Výpredaj akcií spustila slabá správa z trhu práce, ktorá podporila obavy, že najväčšia svetová ekonomika smeruje do recesie.

    Kľúčový americký index Dow Jones odpísal 610,71 bodu alebo 1,51 % a uzavrel na 39 737,26 bodu. Počas piatkového obchodovania tento index pri dennom minime strácal až 989 bodov. Širší index S&P 500 klesol o 1,84 % na 5 346,56 bodu a Nasdaq Composite o 2,43 % na 16 776,16 bodu. Tento výpredaj posunul Nasdaq do pásma korekcie, čo znamená, že od historického maxima spred mesiaca už klesol o viac ako 10 %.

    Piatkový výpredaj na Wall Street bol spôsobený správou z trhu práce, ktorá ukázala nečakane prudké spomalenie tvorby pracovných miest a nárast miery nezamestnanosti. Zamestnávatelia v USA mimo poľnohospodárstva vytvorili v júli len 114 000 nových pracovných miest, čo je výrazný pokles oproti júnovým 179 000. Miera nezamestnanosti stúpla o 0,2 percentuálneho bodu na 4,3 %. Ekonómovia pritom očakávali 206 000 nových pracovných miest a stagnáciu miery nezamestnanosti na úrovni 4,1 %.

    Výnosy 10-ročných dlhopisov vlády USA klesli na najnižšiu úroveň od decembra. Zníženie rizikového apetítu spôsobilo, že investori vo veľkom nakupovali dlhopisy, čím sa výnosy ešte viac znížili. Ekonómovia sa obávajú, že americká centrálna banka (FED) ponechala úrokové sadzby vysoko príliš dlho, čo mohlo stiahnuť ekonomiku do recesie.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie spoločností si môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.