More

    Maloobchodné tržby v USA vzrástli, no pomalšie, ako sa očakávalo. Stále vysoká inflácia a vysoké úrokové sadzby spomalili výdavky spotrebiteľov.

    Maloobchodné tržby v USA vzrástli, no pomalšie, ako sa očakávalo. Stále vysoká inflácia a vysoké úrokové sadzby spomalili výdavky spotrebiteľov.

    Maloobchodné tržby v USA vzrástli

    V máji zaznamenali maloobchodné tržby v USA mierny nárast, avšak tento rast bol slabší, ako predpokladali ekonómovia. Stále vysoká inflácia a vysoké úrokové sadzby spomalili výdavky spotrebiteľov. Podľa údajov amerického ministerstva obchodu vzrástli maloobchodné tržby v máji len o 0,1 % oproti aprílu.

    Toto číslo je výrazne nižšie ako očakávaný nárast o 0,2 %. Navyše, aprílové tržby po revízii smerom nadol zaznamenali pokles o 0,2 %. Na ilustráciu, tržby v marci vzrástli o 0,6 % a vo februári o 0,9 %, zatiaľ čo v januári poklesli o 1,1 % v dôsledku nepriaznivého počasia. Tržby na čerpacích staniciach v máji klesli o 2,2 %, zatiaľ čo tržby v stravovacích zariadeniach poklesli o 0,4 % a v predajniach potravín a nápojov o 0,2 %. Na druhej strane, predaj motorových vozidiel a dielov sa zvýšil o 0,8 %.

    Štatistiky ukazujú, že maloobchodné tržby bez predaja benzínu vzrástli o 0,3 %. Avšak tržby bez započítania predaja benzínu, motorových vozidiel a súčiastok opäť mierne klesli o 0,1 %, rovnako ako v apríli, zatiaľ čo analytici predpovedali nárast o 0,2 %. Maloobchodné tržby bez automobilov, stavebných materiálov, stravovacích služieb a tržieb čerpacích staníc, ktoré sa používajú na výpočet hrubého domáceho produktu (HDP), vzrástli o 0,4 % po aprílovom poklese o 0,5 %.

    Výhľad na Budúcnosť

    Výsledky za máj naznačujú, že tržby bez predaja benzínu vzrástli o 0,3 %. Avšak tržby bez započítania predaja benzínu, motorových vozidiel a súčiastok opäť mierne klesli o 0,1 %, rovnako ako v apríli. Analytici predpovedali nárast o 0,2 %. Tržby bez automobilov, stavebných materiálov, stravovacích služieb a tržieb čerpacích staníc, ktoré sa používajú na výpočet HDP, vzrástli v máji o 0,4 % po aprílovom poklese o 0,5 %. Tieto údaje poukazujú na pretrvávajúce výzvy, ktorým čelí americká ekonomika, a naznačujú potrebu ďalšieho sledovania a analýzy, aby sa zabezpečilo stabilné ekonomické oživenie.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Investovať do rôznych ETF môžete TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.