More

    Dot plot

    Dot plot je nástroj, ktorý používa Federálny rezervný systém (Fed) na komunikáciu očakávaní členov FOMC (Federal Open Market Committee) ohľadom budúceho vývoja úrokových sadzieb. Dot plot zobrazuje projekcie jednotlivých členov výboru pre konkrétny kalendárny rok a dlhodobý výhľad.

    Ako dot plot funguje?

    • Bodové grafy: Každý bod na grafe predstavuje predikciu jedného člena FOMC pre cieľovú hodnotu federálnych fondov na konci príslušného obdobia.
    • Projekcie: Dot plot ukazuje očakávania ohľadom úrokových sadzieb pre aktuálny rok, najbližšie dva roky a dlhodobý výhľad.
    • Anonymita: Predikcie jednotlivých členov sú anonymné, takže nie je možné identifikovať, ktorý člen konkrétnu predikciu urobil.

    Dot plot poskytuje náhľad na to, ako členovia FOMC vidia budúci vývoj ekonomiky a menovej politiky. Pomáha investorom a ekonómom pochopiť, akým smerom sa môžu úrokové sadzby uberať, a slúži ako indikátor pre finančné trhy ohľadom očakávaného sprísňovania alebo uvoľňovania menovej politiky.

    Prečo je dot plot dôležitý?

    • Predikcia úrokových sadzieb: Dot plot pomáha trhom odhadnúť budúce rozhodnutia Fedu ohľadom zmeny úrokových sadzieb, čo má priamy vplyv na dlhopisy, akcie a ďalšie finančné nástroje.
    • Menová politika: Poskytuje prehľad o tom, ako Fed vidí stav a vývoj ekonomiky, inflácie a nezamestnanosti, čo môže ovplyvniť jeho rozhodnutia o menovej politike.
    • Transparentnosť: Zvyšuje transparentnosť a predvídateľnosť politiky Fedu, čo pomáha znižovať neistotu na finančných trhoch.

    Príklad použitia dot plotu

    Počas zasadnutia v júni 2024 členovia FOMC použili dot plot na komunikáciu svojich očakávaní ohľadom úrokových sadzieb. Z dot plotu bolo vidieť, že viacerí členovia očakávajú zvýšenie úrokových sadzieb v blízkej budúcnosti, čo naznačuje, že Fed bude pokračovať v sprísňovaní menovej politiky, aby bojoval proti inflácii.