More

    Svetové ceny potravín v apríli zaznamenali rast, čo naznačuje zmenu trendu po dlhšom období poklesu. Index cien potravín FAO, monitorujúci mesačné zmeny v cenách potravín, sa pohol smerom nahor na hodnotu 119,1 bodu.

    Svetové ceny potravín v apríli zaznamenali rast, čo naznačuje zmenu trendu po dlhšom období poklesu. Index cien potravín FAO, monitorujúci mesačné zmeny v cenách potravín, sa pohol smerom nahor na hodnotu 119,1 bodu.

    Ceny potravín v apríli rástli

    Svetové ceny potravín v apríli zaznamenali nárast, čo naznačuje zmenu trendu po dlhšom období poklesu. Index cien potravín FAO, monitorujúci mesačné zmeny v cenách potravín, sa pohol smerom nahor na hodnotu 119,1 bodu, čo je mierny nárast oproti predchádzajúcemu mesiacu. Tento rast bol predovšetkým spôsobený zvýšením cien mäsa, olejov a obilnín.

    Najvýraznejší rast zaznamenali ceny mäsa, kde medzimesačne stúpli o 1,6 %. Predovšetkým ceny hovädzieho, jahňacieho a hydinového mäsa sa posunuli smerom nahor, čo viedlo k celkovému zvýšeniu cien mäsa. Naopak, ceny bravčového mäsa klesli, avšak rast cien ostatných druhov mäsa túto stratu kompenzoval.

    Ceny obilnín taktiež vzrástli, čím sa ukončilo trojmesačné obdobie poklesu. Tento nárast bol hlavne spôsobený zvýšením exportných cien kukurice. Ďalším aspektom bol mierny rast cien jedlých olejov, ktoré dosiahli 13-mesačné maximum. Naopak, ceny cukru zaznamenali výrazný pokles, čo je dôsledkom optimistických vyhliadok na úrodu v kľúčových krajinách. Mliečne produkty zaznamenali mierny pokles cien, čím sa ukončilo šesťmesačné obdobie nepretržitého rastu.

    Zároveň FAO zvýšila prognózu svetovej produkcie obilnín v sezóne 2023/24, čo naznačuje pozitívny výhľad pre odvetvie. S týmito novými informáciami sa otvára priestor na prehodnotenie investičných stratégií a sledovanie vývoja na trhu s potravinami.

    Index FAO je zjednocujúci ukazovateľ, ktorý monitoruje mesačné zmeny v cenách potravín na svetových trhoch. Skratka FAO znamená Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo. Tento index sleduje ceny piatich hlavných skupín potravín, a to obilniny, olejoviny, mliečne výrobky, mäso a cukor.

    1. Obilniny: Sem patria rôzne druhy obilnín, ako je pšenica, kukurica, ryža, ovos a ďalšie, ktoré sú základom mnohých potravinových produktov.
    2. Olejoviny: Táto skupina zahŕňa rôzne druhy olejov, ako je slnečnicový olej, repkový olej, sójový olej a ďalšie, ktoré sa používajú na prípravu potravín a v potravinárskom priemysle.
    3. Mliečne výrobky: Sem patria mlieko, syry, jogurty, maslo a ďalšie výrobky z mlieka, ktoré sú zdrojom bielkovín a dôležitých živín v strave ľudí.
    4. Mäso: Skupina mäsa zahŕňa hovädzie, bravčové, kuracie, jahňacie a ďalšie druhy mäsa, ktoré sú dôležitou súčasťou stravy mnohých ľudí po celom svete.
    5. Cukor: Sem patria rôzne druhy cukru, ako je trstinový cukor, cukrová trstina, melasa a ďalšie, ktoré sa používajú na sladenie potravín a nápojov.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Rôzne komodity môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.