More

    Boeing plánuje prepustiť až 10 % svojich pracovníkov, čo predstavuje tisíce zamestnancov.

    Boeing plánuje prepustiť až 10 % svojich pracovníkov, čo predstavuje tisíce zamestnancov.

    Boeing – Štrajk devastuje produkciu

    Americký výrobca lietadiel Boeing čelí vážnym finančným problémom, ktoré súvisia s vlečúcim sa štrajkom približne 33 000 zamestnancov. Spoločnosť preto oznámila, že plánuje prepustiť až 10 % svojich pracovníkov, čo predstavuje tisíce zamestnancov, vrátane manažérov a vedúcich pracovníkov. CEO Kelly Ortbergová to oznámila v správe pre zamestnancov a uviedla, že Boeing sa ocitol v ťažkej finančnej pozícii.

    Boeing čelí od 13. septembra štrajku vo svojich hlavných závodoch v oblasti Seattlu. Tento štrajk nielenže znižuje produkciu, ale doslova spaľuje hotovosť spoločnosti, ktorá už teraz zápasí s obmedzenými finančnými rezervami. Rozhovory medzi Boeingom a odborovým zväzom Medzinárodné združenie zamestnancov v strojárstve a letectve (IAM) sú momentálne na mŕtvom bode, keďže zamestnanci odmietli dve ponuky na zvýšenie platov.

    Odborový zväz požaduje zvýšenie platov o 40 % počas štyroch rokov a obnovenie dôchodkov s definovanými dávkami. Boeing sa pokúsil zmierniť situáciu ponukou na zvýšenie platov o 30 % a obnovenie výkonnostných odmien, no pracovníci túto ponuku odmietli. To znamená, že ďalší vývoj štrajku je neistý a nejasné sú aj vyhliadky na obnovenie výroby.

    Finančné výsledky pod tlakom

    Boeing predbežne očakáva za tretí štvrťrok tržby vo výške 17,8 miliardy USD, no firma zároveň zaznamená stratu na akciu 9,97 USD. Finančné problémy sú prehĺbené odlivom voľnej hotovosti, ktorý podľa odhadov dosiahne 1,8 miliardy USD v období od júla do septembra. Táto situácia vytvára tlak na spoločnosť, ktorá čelí možnému zníženiu úverového ratingu, čo by ešte viac zhoršilo jej finančnú pozíciu.

    Ďalším problémom pre Boeing je aj januárový incident, pri ktorom jeden z modelov 737-9 musel núdzovo pristáť kvôli technickej poruche. Tento incident spôsobil, že regulačné úrady v USA zaviedli obmedzenia na výrobu modelu, čo len zvýšilo finančný tlak na firmu. Spoločnosť už spustila plány na znižovanie nákladov, vrátane zmrazenia náboru, obmedzenia firemného cestovania a neplatených dovoleniek pre časť zamestnancov. Pretrvávajúci štrajk a ďalšie komplikácie by mohli spoločnosť stáť niekoľko miliárd dolárov, čo by ešte viac ohrozilo budúcnosť tohto amerického giganta v leteckom priemysle.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.