More

    Čína zaviedla clá pre európskych výrobcov brandy, EÚ skúma možnosti na ich podporu.

    Čína zaviedla clá pre európskych výrobcov brandy, EÚ skúma možnosti na ich podporu.

    Čína reaguje na clá EÚ na elektromobily

    Európska únia (EÚ) čelí novým obchodným výzvam po tom, čo Čína zaviedla dočasné antidumpingové opatrenia na dovoz brandy z Únie. Toto rozhodnutie, ktoré zasiahne aj známe značky ako Hennessy a Rémy Martin, prichádza v reakcii na clá EÚ na čínské elektrické vozidlá (EV).

    Európska komisia už oznámila, že preskúma všetky dostupné možnosti na podporu výrobcov brandy v EÚ, ktorí môžu byť poškodení čínskymi opatreniami. Podľa komisie ide o neoprávnené rozhodnutie čínskej vlády a EÚ má k dispozícii rôzne nástroje na riešenie jeho vplyvu. Okrem toho plánuje Brusel napadnúť toto rozhodnutie na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

    Olof Gill, hovorca EÚ pre obchod, vo svojom vyhlásení uviedol, že EÚ je odhodlaná brániť svoj priemysel pred zneužívaním obchodných nástrojov a bude sa usilovať o odstránenie týchto opatrení. Čína na druhej strane tvrdí, že všetky jej opatrenia sú v súlade so zákonom.

    Výzvy francúzskych výrobcov brandy

    Francúzski výrobcovia koňaku reagovali na túto situáciu s obavami a vyzvali na ukončenie eskalujúceho obchodného sporu medzi EÚ a Čínou. BNIC, lobistická skupina zastupujúca výrobcov koňaku, varovala, že tieto opatrenia by mohli vážne poškodiť ich sektor. Vyzvali vládu, aby prijala opatrenia na zastavenie tejto obchodnej vojny.

    Čína, ktorá v roku 2022 doviezla viac brandy ako akéhokoľvek iného destilátu, hlavne z Francúzska, naznačila, že by mohla zaviesť ďalšie dane na európske výrobky. Situácia tak môže mať širšie ekonomické dopady, nielen na výrobcov alkoholu, ale aj na ďalšie odvetvia.

    Napätie medzi EÚ a Čínou narastá po tom, čo Brusel schválil clá až do výšky 35,3 % na elektromobily z Číny. Tieto clá boli zavedené kvôli tomu, že Čína nespravodlivo dotuje svoj domáci automobilový priemysel, čo ohrozuje európskych výrobcov. Okrem toho EÚ vyšetruje aj dotácie na solárne panely a veterné turbíny z Číny.

    Peking reaguje vlastnými vyšetrovaním európskych dotácií na niektoré mliečne a bravčové produkty dovážané do Číny. Hovorca čínskeho ministerstva obchodu naznačil, že Čína zvažuje aj ďalšie opatrenia, vrátane zvýšenia ciel na autá s väčšími motormi, ktoré majú vyššie emisie.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.