More

    Čínska centrálna banka (PBOC) spúšťa 71 miliardový likviditný nástroj na podporu akcií.

    Čínska centrálna banka (PBOC) spúšťa 71 miliardový likviditný nástroj na podporu akcií.

    Čínska centrálna banka: Posilnenie trhu s akciami

    Čínska centrálna banka (PBOC) oznámila nový nástroj likvidity v hodnote 500 miliárd juanov (70,6 miliardy USD), ktorý je určený na podporu inštitucionálnych investorov pri nákupoch akcií. Tento krok je súčasťou širšieho stimulačného balíka, ktorý bol predstavený už minulý mesiac a vyvolal masívny rast čínskych akcií.

    PBOC oznámila, že prijíma žiadosti od oprávnených subjektov, ako sú cenné papiere, fondy a poisťovne, aby mohli získať vysoko likvidné aktíva, ako sú štátne dlhopisy alebo cenné papiere centrálnej banky, výmenou za určitý kolaterál. Tento kolaterál môže zahŕňať dlhopisy, akciové ETF, akcie spoločností z CSI 300 a iné aktíva.

    Guvernér PBOC, Pan Gongsheng, predstavil tento nástroj ako súčasť stimulačného balíka, ktorý vláda nasadila na podporu spomaľujúcej sa ekonomiky. Tento krok vyvolal obrovský rast akcií, ktorý zaznamenal až 30 % nárast. Prostriedky získané cez tento nástroj budú môcť byť použité výlučne na investície do akciového trhu, čo má za cieľ podporiť dôveru investorov a posilniť čínsku burzu.

    Očakávania od ďalších stimulov

    Aj keď tento nástroj bol prijatý s optimizmom, čínske akciové trhy sa po národnom sviatku začali ochladzovať, keďže neprišlo k ďalším očakávaným fiskálnym opatreniam. Investori teraz čakajú na sobotnú tlačovú konferenciu ministra financií Lana Fo’ana, ktorá by mohla priniesť viac informácií o ďalšom zvýšení vládnych výdavkov a opatreniach na podporu hospodárskeho rastu. Podľa Sereny Zhou, hlavnej ekonómky pre Čínu v Mizuho Securities Asia Ltd., je nový nástroj významnou podporou pre trh, aj keď jeho načasovanie nemusí priamo súvisieť s vývojom akciového trhu.

    Čínska ekonomika čelí výzvam, keďže rast sa v posledných mesiacoch spomaľuje a cieľ rastu 5 % v tomto roku je ohrozený. Spotrebiteľské výdavky zostávajú na nízkej úrovni, čo sa prejavilo aj počas nedávnych sviatkov, keď turisti míňali menej peňazí ako pred pandémiou. Autority tak museli posilniť svoju podporu nielen akciovým trhom, ale aj celej ekonomike, aby zabezpečili stabilný hospodársky rast.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie čínskych spoločností si môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.