Výnosy 10-ročných dlhopisov rastú

Plány americkej centrálnej banky (Fed) na znižovanie úrokových sadzieb narazili na miernu prekážku po prekvapivo silných údajoch z trhu práce. Správa o pracovných miestach, ktorá ukázala o 100 000 viac nových miest, než sa predpokladalo, vyvolala neistotu medzi investormi ohľadom ďalších očakávaných znížení úrokových sadzieb v novembri a decembri. Výnosy 10-ročných štátnych dlhopisov USA sa tak opäť dostali nad 4 % po prvýkrát od augusta. Táto situácia vyvolala pokles akcií, keďže rastúce výnosy dlhopisov obvykle tlmia rast akciového trhu.

Výnosy 10-ročných dlhopisov opäť nad 4 %, čas na nákup?
Zdroj: Wall Street Journal

Fed začal cyklus znižovania úrokových sadzieb v septembri, keď po prvý krát od roku 2024 znížil úrokové sadzby o 50 bázických bodov. Tento krok ukončil doteraz najagresívnejší boj s infláciou od 80. rokov a najvyšších sadzieb za posledných 23 rokov. Trh bol pripravený na ďalšie zníženia o štvrť percentuálneho bodu v novembri a decembri. Avšak piatková správa o pracovných miestach zmenila plány, pričom analytici ako Min Lan Tan z UBS Global Wealth očakávajú, že Fed v posledných dvoch stretnutiach roku 2024 zníži sadzby o 50 bázických bodov a v roku 2025 ďalších 100 bázických bodov.

Tan zároveň dodáva, že tempo znižovania sadzieb môže byť ovplyvnené, ak sa inflácia nezmierni (reportovaná tento štvrtok) alebo ak zostane trh práce silný. Podľa CME FedWatch investori teraz pripisujú 12 % šancu, že Fed v novembri nezníži sadzby vôbec. Napriek tomu väčšina analytikov predpokladá, že americká centrálna banka pristúpi k zníženiu o štvrť percentuálneho bodu. Táto zmena očakávaní spôsobila výrazné výkyvy na trhu dlhopisov. Výnosy 10-ročných a 2-ročných vládnych dlhopisov stúpli nad 4 %, pričom krátkodobé dlhopisy, ktoré sú citlivejšie na politiku Fedu, zaznamenali ešte väčší nárast. Výnosy 10-ročných dlhopisov dosiahli 4,006 %, čo je najvyššia úroveň od augusta.

Výnosy 10-ročných dlhopisov opäť nad 4 %, čas na nákup?
Zdroj: CME Group

Výnosy a dlhopisy: Je teraz čas nakupovať?

Podľa analytika Marka Cabana z BofA Global Research, súčasné úrovne výnosov ponúkajú pre investorov príležitosť na nákup dlhopisov. Cabana odporúča pridávať 10-ročné dlhopisy do portfólií, ak sa ich výnos pohybuje v rozmedzí 4 – 4,25 %. Ak sa výnosy vrátia späť k jeho predpovedi 3,75 % do konca roka, investori by mohli profitovať zo zvýšenia cien dlhopisov, pretože nižšie výnosy znamenajú vyššie ceny dlhopisov. Hoci existuje možnosť, že Fed spomalí tempo znižovania sadzieb alebo dokonca preskočí jedno-dve stretnutia, momentálne výnosy ponúkajú dobrý vstupný bod pre tých, ktorí zvažovali nákup, keď boli výnosy ešte nižšie, napríklad na úrovni 3,6 % v polovici septembra.

Analytik Andrew Brenner z NatAlliance Securities varuje, že aj keď súčasné výnosy nepredstavujú najvyšší možný zisk, nákup dlhopisov s výnosmi nad 4 % je stále rozumným krokom. Predpokladá sa, že Fed bude v budúcnosti pokračovať v znižovaní sadzieb, čo by mohlo tlačiť výnosy smerom nadol a ďalej zvýšiť ceny dlhopisov. Aj keď trhy očakávajú ďalšie silné ekonomické údaje, ktoré by mohli brániť rýchlemu znižovaniu sadzieb, súčasné úrovne výnosov stále ponúkajú atraktívne možnosti pre investorov, ktorí hľadajú stabilné výnosy v prostredí plnom neistoty.

Ďalšie novinky zo sveta investovania
Rôzne typy dlhopisov si môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokSuper Micro Computer: Úspech s GPU a inovatívny chladiaci systém
Ďalší článokDividendový aristokrat PepsiCo s globálnym poklesom tržieb aj objemom predaja
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno