Významné zlepšenie motorických funkcií

Biotechnologická spoločnosť Scholar Rock zažila v pondelok raketový nárast svojich akcií, keď oznámila pozitívne výsledky svojho experimentálneho lieku na spinálnu svalovú atrofiu (SMA). Liek apitegromab preukázal v pokročilom štádiu klinických skúšok výrazné zlepšenie motorických funkcií pacientov, čo spôsobilo, že akcie spoločnosti vzrástli o viac ako 360 %.

Spinálna svalová atrofia (SMA) je dedičné ochorenie, ktoré postihuje nervový a svalový systém, spôsobujúc postupné oslabovanie svalov a ich úbytok. U pacientov so SMA dochádza k poškodeniu špecifických nervových buniek v mieche, tzv. motorických neurónov, ktoré sú zodpovedné za ovládanie svalov. V dôsledku nedostatku týchto neurónov svaly neobdržia potrebné nervové impulzy pre svoj pohyb, čo vedie k ich oslabeniu. Termín atrofia označuje zmenšenie alebo úbytok tkaniva, čo v prípade SMA znamená zmenšovanie a ochabovanie určitých svalových skupín z dôvodu ich nevyužívania.

V súčasnosti neexistuje na túto chorobu žiadny liek, a hoci niektoré liečivá od farmaceutických spoločností ako Biogen a Roche dokážu spomaliť jej postup, nový liek Scholar Rock ide úplne inou cestou. Apitegromab primárne cieli na proteín myostatín, ktorý obmedzuje rast svalov, čím umožňuje zlepšenie motorických funkcií.

Prelom v liečbe spinálnej svalovej atrofie? Akcie Scholar Rock vrástli o 360 %
Zdroj: Lekar.sk

Výsledky poslednej štúdie preukázali, že 30,4 % pacientov, ktorí užívali apitegromab, zlepšili svoje motorické schopnosti o viac ako tri body na hodnotiacej škále, v porovnaní s 12,5 % pacientov na placebe. Priemerné zlepšenie motorickej funkcie bolo 1,8 bodu, pričom tento prínos bol zaznamenaný vo všetkých vekových kategóriách, od dvojročných detí až po 21-ročných.

Všetci pacienti zapojení do tejto štúdie užívali buď Spinrazu od Biogenu alebo Evrysdi od Roche, ktoré sú považované za štandardné liečivá na liečbu spinálnej svalovej atrofie. Kombinácia týchto liečiv s apitegromabom priniesla lepšie výsledky, čo manažment firmy Scholar Rock posilnilo v presvedčení, že jej liek môže doplniť súčasné terapie a zmeniť spôsob, akým sa SMA lieči.

Rastúce nádeje a investičné príležitosti

Očakáva sa, že Scholar Rock podá žiadosť o schválenie lieku v USA a Európe začiatkom budúceho roka. Analytika Michael Yeeh z Jefferies predpokladá, že ročné predaje apitegromabu dosiahnu 1 až 1,5 miliardy USD. Správa o pozitívnych výsledkoch robí z firmy Scholar Rock, ktorej trhová kapitalizácia pred týmto nárastom akcii bola 0,6 miliardy USD, atraktívneho kandidáta na akvizíciu pre väčšie farmaceutické konglomeráty.

Akcie Scholar Rock v roku 2021 dosahovali maximá na úrovni 68 USD, no následne klesli, podobne ako to býva u mnohých menších biotechnologických firiem. Pondelkový nárast o viac ako 360 % priniesol investorom, ktorí si svoje akcie udržali, odmenu za trpezlivosť. S trhovou kapitalizáciou organizácie po náraste akcii na úrovni 2,6 miliardy USD a očakávanými výsledkami z ďalších štúdií sa zdá, že Scholar Rock má pred sebou svetlejšiu budúcnosť.

Liek Apitegromab predstavuje veľký prielom v liečbe SMA, ktorá pred rokom 2016 v podstate nemala žiadnu liečbu. Súčasné terapie od Biogenu, Novartisu a Roche dokážu zachrániť životy a zlepšiť kvalitu života pacientov, no majú obmedzený vplyv na motorické funkcie. Apitegromab by mohol byť prvým liekom, ktorý zlepší túto kľúčovú zložku života pacientov, čím by sa mohol stať súčasťou novej štandardnej starostlivosti.

Scholar Rock plánuje pokračovať v testovaní apitegromabu aj pre iné ochorenia súvisiace so stratou svalovej hmoty, vrátane obezity. Výsledky štúdie pre obéznych pacientov užívajúcich GLP-1 lieky sa očakávajú v roku 2025. Ak budú úspešné, Scholar Rock sa môže stať kľúčovým hráčom v oblasti liečby ochorení svalov, čo by mohlo ďalej zvýšiť jeho hodnotu.

Akcie Scholar Rock


Akcie firmy od začiatku roka vzrástli o +95,9 % a za posledných 12 mesiacov vzrástli o +374,8 % a v súčasnosti sa obchodujú na hodnote 34,3 USD. Trhová kapitalizácia spoločnosti je 2,6 miliardy USD.


Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJFinanceYahoo, FocusGuru
Predchádzajúci článokManchester United sa trápi na ihrisku, aj na akciovom trhu
Ďalší článokČínske akcie: prichádza obrat po rokoch utrpenia?
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno