More

    Ceny ropy Brent vzrástli nad 76 USD za barel kvôli napätiu na Blízkom východe.

    Ceny ropy Brent vzrástli nad 76 USD za barel kvôli napätiu na Blízkom východe.

    Ceny ropy vzrástli

    Ceny ropy v stredu zaznamenali výrazný rast o viac ako 3 %, pričom cena severomorskej ropnej zmesi Brent dosiahla 76 USD za barel. Tento nárast bol ovplyvnený konfliktom medzi Iránom a Izraelom, čo vyvolalo obavy z možného rozšírenia konfliktu na Blízkom východe a následného obmedzenia produkcie ropy v regióne. Cena ropy Brent s dodávkou v decembri stúpla na 76 USD za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to predstavuje nárast o 2,44 USD alebo 3,32 %. Ropa WTI s novembrovým kontraktom dosiahla 72,36 USD za barel, čo je nárast o 2,53 USD alebo 3,62 %.

    Kľúčovým faktorom, ktorý ovplyvnil vývoj cien ropy, bol útok Iránu na Izrael, pri ktorom Irán vypálil približne 180 balistických rakiet. Tento útok bol podľa Iránu odpoveďou na zabitie viacerých vysokopostavených predstaviteľov proiránskych ozbrojených skupín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil tento čin za „obrovskú chybu“, za ktorú Irán podľa jeho slov zaplatí.

    Po útoku Irán oznámil, že v ďalších útokoch neplánuje pokračovať, pokiaľ Izrael nevydá ďalšiu výzvu na reakciu. V prípade ďalšej izraelskej výzvy Irán varoval, že jeho reakcia bude ešte silnejšia. Tento eskalujúci konflikt vytvára neistotu na trhu s ropou, pričom sa investori obávajú, že by mohlo dôjsť k obmedzeniu produkcie ropy v tomto geopoliticky dôležitom regióne.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Ropu a iné komodity môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.