More

    Švajčiarska centrálna banka (SNB) znížila úrokové sadzby už tretíkrát v roku 2024.

    Švajčiarska centrálna banka (SNB) znížila úrokové sadzby už tretíkrát v roku 2024.

    Švajčiarska centrálna banka (SNB) znížila úrokové sadzby

    Švajčiarska národná banka (SNB) vo štvrtok znížila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov na 1,0 %, čo predstavuje tretie zníženie sadzieb v tomto roku. Toto rozhodnutie bolo očakávané väčšinou analytikov a prichádza v čase, keď je inflácia v krajine tlmená a švajčiarsky frank posilňuje voči hlavným svetovým menám.

    Zníženie úrokových sadzieb v septembri je v poradí tretím krokom SNB v roku 2024, pričom prvé zníženie sa uskutočnilo už v marci, čo z nej spravilo prvú západnú centrálnu banku, ktorá v tomto roku začala uvoľňovať menovú politiku. Týmto krokom banka reaguje na podobné signály zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) a amerického Fedu, ktoré taktiež začali postupne znižovať úrokové sadzby.

    Inflácia v Švajčiarsku zostáva na nízkej úrovni, s medziročným rastom o 1,1 % v auguste. SNB zároveň znížila svoju prognózu inflácie na rok 2024 na 1,2 %, čo je pokles oproti pôvodne očakávaným 1,3 %. Na roky 2025 a 2026 predpokladá infláciu na úrovni 0,6 % a 0,7 %, čo je opäť pokles oproti predchádzajúcim odhadom.

    Posilňovanie švajčiarskeho franku voči hlavným menám, ako sú USD a EUR, je jedným z dôvodov, prečo SNB pristúpila k zníženiu úrokových sadzieb. Frank sa v auguste výrazne posilnil, čo vytvorilo tlak na švajčiarsky exportný sektor. Thomas Jordan, odchádzajúci predseda SNB, priznal, že ďalšie znižovanie sadzieb môže byť potrebné, aby sa udržala inflácia v požadovanom rozsahu 0-2 %.

    Tlak na exportný sektor a obavy z deflácie

    Posilňujúci sa frank vyvoláva obavy medzi švajčiarskymi exportérmi, ktorí čelia zvýšeným nákladom na produkciu a klesajúcej konkurencieschopnosti na globálnom trhu. Swissmem, združenie švajčiarskych technologických výrobcov, upozornilo SNB na tlak, ktorý na ich podniky vyvoláva silný frank.

    Niektorí analytici varujú pred rizikom deflácie, keďže švajčiarska inflácia klesá blízko k nule. Podľa Kylea Chapmana, analytika spoločnosti Ballinger Group, SNB bude musieť pristúpiť k ďalšiemu zníženiu sadzieb, aby zabránila deflačným tendenciám. Thomas Jordan v rozhovore pre CNBC potvrdil, že SNB bude musieť naďalej zvažovať ďalšie kroky, pričom kľúčovým bodom bude decembrová prognóza inflácie. Očakáva sa, že ďalšie zníženie sadzieb by mohlo nasledovať už v decembri a v prvom štvrťroku 2025, aby sa udržala cenová stabilita.

    SNB môže tiež zvážiť intervencie na devízových trhoch, ak by sa frank ďalej výrazne posilňoval, čo by mohlo ohroziť švajčiarsku ekonomiku. Jordan potvrdil, že SNB je pripravená použiť nástroje menovej politiky, vrátane intervencií, ak to bude nevyhnutné na stabilizáciu hospodárskej situácie.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie spoločnosti si môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.