More

    Ropný koncern ADNOC získava nemeckú chemickú spoločnosť Covestro v rekordnej akvizícii.

    Ropný koncern ADNOC získava nemeckú chemickú spoločnosť Covestro v rekordnej akvizícii.

    ADNOC kúpi Covestro

    Ropný koncern ADNOC zo Spojených arabských emirátov (SAE) dosiahol dohodu o kúpe nemeckej chemickej spoločnosti Covestro, ktorá sa ocitla v ťažkostiach po prudkom raste cien energií v dôsledku vojny na Ukrajine. Táto akvizícia, ktorá má hodnotu 15,9 miliardy EUR, predstavuje najväčší obchod v histórii ADNOC a jeden z najväčších zahraničných investičných krokov zo strany SAE.

    Nemecký chemický priemysel, ktorý je kľúčovou súčasťou nemeckého hospodárstva, sa ocitol pod tlakom po ruskej invázii na Ukrajinu, ktorá spôsobila prudký nárast cien energií. Spoločnosť Covestro za prvý polrok 2024 vykázala čistú stratu vo výške 72 miliónov EUR, zatiaľ čo v rovnakom období roku 2023 dosiahla zisk 46 miliónov EUR.

    ADNOC využil túto situáciu a ponúkol prevzatie spoločnosti v čase, keď Covestro zápasilo so zníženým dopytom a vysokými nákladmi. Spojené arabské emiráty, podobne ako Saudská Arábia, sa snažia znižovať svoju závislosť od ropy a rozširovať svoje portfólio investícií do iných sektorov, čo robí túto akvizíciu mimoriadne strategickou.

    Podmienky dohody

    ADNOC zaplatí za každú akciu spoločnosti Covestro 62 EUR, čo celkovo predstavuje 14,7 miliardy EUR vrátane prevzatia dlhu vo výške približne 3 miliardy EUR. Okrem toho sa SAE zaviazali kúpiť ďalšie nové akcie spoločnosti v hodnote 1,2 miliardy EUR, čo posilní kapitál Covestro po uzavretí transakcie.

    V reakcii na oznámenie dohody akcie Covestro vzrástli o 3,7 %, čím dosiahli svoje trojročné maximum na úrovni 58 EUR/akcia. Táto akvizícia nielenže posilní pozíciu ADNOC v chemickom priemysle, ale tiež poskytne nemeckej firme potrebnú finančnú stabilitu na prekonanie súčasných problémov.

    Pre ADNOC je táto akvizícia najväčšou v jej histórii a predstavuje kľúčový krok v diverzifikácii hospodárstva Spojených arabských emirátov mimo ropného sektora. Spojené arabské emiráty sa týmto krokom snažia investovať do nových oblastí, ktoré budú menej citlivé na výkyvy cien ropy na globálnom trhu. Okrem toho tento obchod signalizuje zámer SAE posilniť svoju prítomnosť v európskom priemyselnom sektore a zároveň zvýšiť konkurencieschopnosť v globálnom chemickom priemysle.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie spoločnosti si môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.