Prekvapenie nakoniec nebolo prekvapením

Predstavitelia Fedu sú presvedčení, že sú na dobrej ceste dostať infláciu pod kontrolu. Rast cien sa spomalil na ročné tempo 2,5 %, čo nie je ďaleko od cieľových 2 %. Keďže ceny ropy klesajú a náklady na bývanie rastú pomalšie, existuje veľká šanca, že inflácia bude aj naďalej klesať. Obavy Fedu sa teda presunuli na trh práce. Miera nezamestnanosti na úrovni 4,2 % je nízka, ale takmer o celý percentuálny bod vyššia ako na začiatku minulého roka.

Trvá mesiace, kým sa zníženie sadzieb prefiltruje cez ekonomiku. Vzhľadom na toto oneskorenie a očakávanie, že ekonomika bude naďalej spomaľovať, dáva zmysel, aby Fed teraz urobil väčší krok, aby sa dostal pred ďalšie spomalenia. Fed zaspal pri zvyšovaní sadzieb v roku 2022. Tentoraz dúfa, že väčším znížením nasmeruje ekonomiku k mäkkému pristátiu a vyhne sa recesii, ktorú mnohí analytici kedysi považovali za nevyhnutnú.

Výrazné zníženie sadzieb na pozadí silného ekonomického prostredia môže vyslať zlý signál finančným trhom. Centrálna banka usúdila, že toto riziko je zvládnuteľné. Podľa projekcií zverejnených 18. septembra je predpoveď predstaviteľov Fedu taká, že do konca budúceho roka znížia sadzby o ďalších 150 bázických bodov. Mohli by ľahko urobiť menej škrtov, ak sa inflácia ukáže ako stále pretrvávajúci problém.

Mesiac na trhoch so Stanom Viktorinom: Vyššie náklady pre americké firmy, presun kapitálu do rizikovejších regiónov
Zdroj: tradingeconomics.com, Vývoj základnej úrokovej sadzby v USA

Najviac znepokojivé je oneskorenie medzi zmenou v menovej politike a jej reálnym vplyvom na firmy a spotrebiteľov. To znamená, že aj keď FED sadzby uvoľní, bude v ekonomike stále skupina ľudí a firiem, ktorí budú čeliť rastu svojich úverových záväzkov. Keďže existuje len malá šanca, že Fed čoskoro vráti úrokové sadzby na úrovne spred Covidu, náklady na obsluhu dlhu pre spoločnosti ešte nejaký čas porastú . V podobnej situácii budú majitelia domov na hypotékach, ktorí budú nútení refinancovať, napríklad kvôli sťahovaniu alebo kúpe väčšieho bytu. Znižovanie sadzieb teda môže v dnešnej dobe oživiť ekonomiku a tým aj akciový trh menej ako v minulých cykloch.

Mesiac na trhoch so Stanom Viktorinom: Vyššie náklady pre americké firmy, presun kapitálu do rizikovejších regiónov
Zdroj: cme.com, Očakávania vývoja úrokových sadzieb v USA na najbližšie roky

Oneskorený dopad vyšších sadzieb a americké firmy

Americké firmy vstúpili do cyklu zvyšovania sadzieb neobvykle bohato na hotovosť. Hotovosť držaná v súvahách spoločností vzrástla z priemeru 1,1 bilióna USD za desaťročie do roku 2019 na vrchol 2,7 bilióna USD v roku 2021. Vyššie úrokové sadzby preto znamenali vyššie výnosy z firemných hotovostných úspor.

Obchody s pevným úrokom zvyčajne trvajú tri až päť rokov. Viac ako 2,5 bilióna USD, čo je suma zodpovedajúca 9 % amerického HDP , podnikových úverov sa má refinancovať pred koncom roka 2027. Dlhopisy typickej americkej nefinančnej firmy, ktoré vypršia v roku 2025, majú strednú úrokovú sadzbu 3,8 %. Pri súčasných trendoch budú pravdepodobne pri opätovnom vydaní inkasovať sadzbu cca 6 %. Úrokové náklady budú firmám pravdepodobne ešte istú dobu rásť, čo môže Fedu čiastočne komplikovať prácu.

Ako je možné vidieť na obrázku dole, tak aj napriek cyklu sprísňovania sadzieb 2020-23 sa úrokové náklady firmám znižovali, vďaka dobrým hotovostným zásobám. Teraz sa začínajú obchodníci obávať, že tento oneskorený efekt nastane v opačnej podobe pri znižovaní sadzieb.

Mesiac na trhoch so Stanom Viktorinom: Vyššie náklady pre americké firmy, presun kapitálu do rizikovejších regiónov
Zdroj: IMF, The Economist, Vývoj úrokových nákladov pre nefinančné spoločnosti počas reštriktívnych cyklov

Presun rizikového kapitálu

Aj v rámci vyššie spomenutého sa na trhu nájde stále viac obchodníkov, ktorí plánujú svoje rizikové aktíva realokovať aj do iných regiónov, než je USA. Podľa infografiky spracovanej na základe dát od Ray Dalia, ktorý použil 81 rôznych indikátorov na predikciu vývoja HDP jednotlivých regiónov na najbližších 10 rokov, by hlavnými víťazmi mohli byť regióny Indonézie, Čína alebo napríklad India, ktorej sa darilo aj počas pandemických rokov. Aj napriek geopolitickým rizikám, by práve tieto regióny mohli ťažiť z opätovného prílevu kapitálu od obchodníkov, ktorí budú hľadať príležitosti s vyšším potenciálom než v USA.

Mesiac na trhoch so Stanom Viktorinom: Vyššie náklady pre americké firmy, presun kapitálu do rizikovejších regiónov
Zdroj: Rai Dalio, TGP Index 2024, Očakávanie rastu reálneho HDP jednotlivých štátov v najbližších 10 rokoch

Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie jednotlivých spoločností môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokInflácia v eurozóne klesla pod 2 % cieľ ECB
Ďalší článokIndex S&P 500 zatiaľ s najväčším rastom od roku 1997, čo prinesie koniec roka?

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno