More

    Stellantis znižuje výhľad, akcie odpisujú 10 %. Spomalenie trhu zasiahlo európskych výrobcov áut.

    Stellantis znižuje výhľad, akcie odpisujú 10 %. Spomalenie trhu zasiahlo európskych výrobcov áut.

    Stellantis – Pokles ziskovosti a negatívny cash flow

    Spoločnosť Stellantis, ktorá vznikla spojením Fiatu Chrysler a PSA Group, oznámila výrazné zníženie svojej prognózy na celý rok. Automobilka plánuje znížiť výrobu a zvýšiť výdavky na propagačné stimuly v snahe vyrovnať sa so spomalením trhu a narastajúcou konkurenciou.

    Stellantis teraz očakáva, že upravená prevádzková marža klesne na 5,5 % až 7 %, čo je výrazný pokles oproti predchádzajúcej predpovedi dvojciferného rastu. Zároveň automobilka očakáva, že jej free cash flow bude negatívny v rozmedzí od, 5 miliárd EUR do 10 miliárd EUR, zatiaľ čo predchádzajúca predpoveď počítala s pozitívnym cash flow. Akcie Stellantis klesli v pondelkovom obchodovaní až o 14 % na burze v Miláne, čo je najväčší intradenný pokles od marca 2020.

    Automobilový sektor v Európe čelí vážnym problémom, pričom Stellantis nasleduje Volkswagen, Mercedes-Benz a BMW, ktoré taktiež znížili svoje výhľady. Výzvy pre Stellantis sú však najakútnejšie v Severnej Amerike, kde hlavné značky ako Jeep, Dodge, Ram a Chrysler zápasia s nízkym dopytom a preplnenými skladmi. CEO Carlos Tavares je pod tlakom investorov a dealerov, ktorí ho kritizujú za slabé predaje a starú ponuku vozidiel v USA. Nedávno sa objavili správy, že predseda John Elkann začal hľadať Tavaresovho nástupcu, keďže jeho zmluva končí začiatkom roka 2026.

    Stellantis plánuje agresívnejšie kroky na zníženie zásob vozidiel na skladoch dealerov, pričom cieľom je mať do konca roka maximálne 330 000 jednotiek. To zahŕňa zníženie výroby o 200 000 vozidiel v druhej polovici roka, čo je dvojnásobok pôvodného plánu, a zvýšenie výdavkov na stimuly na podporu predaja.

    Automobilka čelí problémom podobným iným európskym výrobcom áut, ktorí zápasia so slabými predajmi v Číne, rastúcimi tarifami na elektrické vozidlá a preplnenými skladmi. Spoločnosti ako Volkswagen a Mercedes-Benz sú taktiež nútené revidovať svoje plány kvôli slabým predajom na kľúčových trhoch.

    Analytici varujú, že takýto výrazný pokles predpovedí je šokom pre investorov a vyvoláva otázky o dôveryhodnosti vedenia Stellantis. Michael Foundoukidis, analytik Oddo BHF, znížil rating akcií Stellantis na „držanie“ a znížil ich cieľovú cenu na 12 EUR z predchádzajúcich 22 EUR. „Takéto varovanie malo prísť oveľa skôr,“ napísal v správe pre klientov a dodal, že konflikt medzi vedením spoločnosti a zamestnancami, dealermi či investormi ukazuje, že súčasný prístup nebol správny.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie spoločnosti si môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.