Prepad Intelu

Spoločnosť Intel pravdepodobne nie je potrebné nikomu predstavovať. Tento kedysi dominantný konštruktér a výrobca procesorov bol ešte pred niekoľkými rokmi jednou z najziskovejších spoločností na svete. Ešte v roku 2018 mal Intel tržby vo výške zhruba 70 miliárd dolárov a zarobil viac ako 20 miliárd dolárov čistého zisku.

Dnes, o 6 rokov neskôr, sú tržby o tretinu nižšie a ziskovosť spoločnosti sa pohybuje okolo nuly, podľa niektorých ukazovateľov dokonca v červených číslach. Čo spôsobilo taký rýchly pád kedysi dominantnej technologickej firmy?

Strata technologického vedenia

Veľmi zjednodušene povedané, Intel technologicky zaspal a vykonal niekoľko nešťastných zmien vo vedení. Spoločnosť kedysi viedli technickí inžinieri, ktorí si uvedomovali, že firma je tam, kde je, pretože navrhuje a vyrába najlepšie produkty. V posledných dvoch desaťročiach sa však na čele Intelu vystriedalo niekoľko generálnych riaditeľov. Niektorí z nich namiesto toho, aby sa sústredili na technológie, vykonali škrty a začali sa viac orientovať na akcionárov. Intel tak postupne začala predbiehať konkurencie.

Spoločnosť podniká predovšetkým v oblasti procesorov, tj čipov pre osobné počítače a notebooky, a v segmente serverov. V oblasti osobných počítačov a notebookov začal byť jej podiel na trhu postupne odoberaný spoločnosťou AMD, ktorá začala technologicky navrhovať lepšie čipy pre osobné počítače ako Intel. V oblasti serverov bol Intel v posledných rokoch vytlačený spoločnosťou Nvidia.

Intel je v tomto zmysle veľmi špecifický. Je totiž jednou z mála spoločností, ktorá sa zameriava nielen na navrhovanie, ale aj na výrobu čipov. Väčšina ostatných spoločností sa však zameriava buď na jedno, alebo na druhé. Príkladom sú spoločnosti AMD, Nvidia a Apple, ktoré iba navrhujú svoje vlastné čipy a nechávajú ich vyrábať inými, napríklad taiwanskou spoločnosťou TSMC. Tá sa zase špecializuje iba na výrobu, v ktorej je najlepšia na svete. V posledných rokoch sa tento prístup ukázal ako lepší, lacnejší a ziskovejší. Intel chcel byť dobrý v oboch, ale nakoniec nie je dobrý ani v jednom.

Okrem vyššie uvedeného je to celý rad ďalších problémov. Napr. boli v posledných niekoľkých štvrťrokoch zaznamenané katastrofálne hospodárske výsledky. Spoločnosť Intel bude tiež pravdepodobne žalovaná niektorými akcionármi, ktorí tvrdia, že vedenie zatajuje určité informácie o výrobnej divízii Intel Foundry. Do spoločnosti sa tiež snažia dostať aktivistickí investori a niektoré najnovšie procesory mali problémy s prehrievaním a nedostatočným výkonom. Objavujú sa tiež neobvykle unáhlené kroky spoločnosti Intel, ktoré spočívajú vo vynechaní niektorých úrovní výrobného procesu.

Inými slovami, spoločnosť má v poslednej dobe problémov viac ako dosť, čo má za následok prepad akcií z lokálnych maxím okolo 70 % na 12-ročné minimá, viď obrázok. V súčasnej dobe sa akcie obchodujú okolo úrovne 20 USD, čo je zhruba likvidačná hodnota spoločnosti.

Technologický gigant Intel na kolenách! Čo bude ďalej?
Zdroj: xStation

Pozitívne správy

Minulý týždeň sa však objavilo aj niekoľko drobných pozitívnych správ. Prvá z nich je dohoda s americkou vládou o výrobe čipov na vládne účely v hodnote 3 miliárd USD. Druhou správou je niekoľkomiliardová viacročná dohoda so spoločnosťou Amazon o výrobe serverových čipov pre cloud AWS. Amazon je najväčším svetovým hráčom na poli cloudových služieb a skutočnosť, že si nechá vyrábať čipy od spoločnosti Intel, môže naznačovať, že Intel postupne dobieha konkurenciu. Amazon by zrejme nechcel riskovať problémy, pokiaľ by neveril, že Intel zvládne úlohu v požadovanom rozsahu a kvalite.

Intel tiež pokračuje v znižovaní nákladov, obmedzovaní investícií v Nemecku či Poľsku alebo prepúšťaní zamestnancov. Ďalším strategickým krokom je otvorenie výrobného procesu ďalším spoločnostiam podľa vzoru TSMC. To by mohlo prilákať ďalšie spoločnosti, aby si u neho nechali vyrábať svoje čipy. Všetky tieto informácie sú samozrejme pozitívne, ale dlhodobý úspech či neúspech stále závisí predovšetkým od toho, či sa Intel vzchopí a technologicky doženie konkurenciu ako v dizajne, tak vo výrobe.

Na konci minulého týždňa sa objavila ďalšia zaujímavá správa. Podľa denníka The Wall Street Journal rokuje Intel so spoločnosťou Qualcomm o možnom odkúpení. Podľa týchto informácií sú však rokovania v ranej fáze, takže nie je zďaleka isté, že sa spoločnosti dohodnú. Problémom by mohlo byť aj financovanie, ak by sa skutočne jednalo o akvizíciu, pretože Qualcomm nemá zďaleka toľko hotovosti, koľko stojí Intel. Písali sme tejto problematike v článku nižšie:

Samozrejme by mohli nastať aj problémy s regulačnými orgánmi, ktoré sú v posledných rokoch veľmi citlivé na akvizície či fúzie spoločností, najmä v technologickom sektore. Na druhú stranu je aj v záujme západných krajín, aby Intel fungoval čo najlepšie a aby bol Západ v oblasti čipov čo najviac sebestačný. Avšak bez ohľadu na to, ako táto prípadná udalosť dopadne, je to ďalšie potvrdenie toho, že táto spoločnosť je skrátka a dobre v problémoch.

Intel má očividne plné ruky práce a bude zaujímavé sledovať, či sa táto kedysi dominantná technologická spoločnosť dokáže oklepať a vrátiť sa na vrchol, alebo či postupne upadne do zabudnutia, ako sa to stalo Nokii alebo Kodaku, ktoré tiež precenili svoju silu. Nech táto situácia dopadne akokoľvek, jedná sa o ďalšie pripomenutie, že aj technologickí giganti môžu padnúť. Pri výbere akcií je tak treba vždy byť obozretný.

Viac informácií o súčasnej situácii Intelu nájdete v novom videu analytika XTB Tomáša Vranku.

Pokiaľ chcete investovať či obchodovať s akciami Intelu a tisícov ďalších spoločností, navštívte: https://www.xtb.com/sk

Investovanie je rizikové, investujte zodpovedne.

Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
Predchádzajúci článokMcDonald’s zvyšuje dividendu, vypláca ju už 48 rokov
Ďalší článokAccenture zvyšuje dividendu o 15 %, AI priniesla miliardové objednávky

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno