More

    Aktivita v súkromnom sektore eurozóny v septembri nečakane klesla. Zložený PMI, ktorý zahŕňa výrobu aj služby, sa v septembri znížil na 48,9.

    Aktivita v súkromnom sektore eurozóny v septembri nečakane klesla. Zložený PMI, ktorý zahŕňa výrobu aj služby, sa v septembri znížil na 48,9.

    PMI index klesol pod 50 bodov

    V septembri zaznamenala eurozóna nečakaný a prudký pokles aktivity v súkromnom sektore. Tento vývoj prišiel po tom, čo Francúzsko ťažilo z dočasného impulzu olympijských hier v Paríži, no s ich skončením sa francúzska produkcia opäť vrátila k poklesu. Rovnako aj v Nemecku, najväčšej ekonomike eurozóny, došlo k ochladeniu aktivity v súkromnom sektore, čo bolo najvýraznejšie od februára.

    Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahŕňa výrobu aj služby, sa v septembri znížil na 48,9 bodu z augustových 51 bodov. Tento pokles je prvýkrát od februára, keď index klesol pod hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast od poklesu aktivity. Analytici pôvodne očakávali miernejšie zhoršenie len na 50,5 bodu.

    Cyrus de la Rubia, hlavný ekonóm Hamburg Commercial Bank, uviedol: „Eurozóna smeruje k stagnácii.“ Dodal, že po dočasnej podpore Francúzska vďaka olympijským hrám sa zložený PMI prepadol najprudšie za posledných 15 mesiacov. Zníženie nových objednávok a nevybavených objednávok signalizuje, že ekonomika eurozóny čelí ďalšiemu oslabeniu.

    Prieskum ukázal, že za poklesom stoja najmä Nemecko a Francúzsko, dve najväčšie ekonomiky eurozóny. Francúzsky súkromný sektor po skončení olympiády opäť klesol, zatiaľ čo nemecký súkromný sektor zaznamenal najhoršie výsledky od februára. Výrobný sektor sa znížil už 18. mesiac po sebe, pričom PMI pre výrobný sektor klesol na 44,8 bodu zo 45,6 bodu. PMI pre sektor služieb sa tiež znížil, z 52,9 bodu na 50,5 bodu. Ochladenie ekonomickej aktivity v eurozóne môže dať Európskej centrálnej banke (ECB) dôvod pokračovať v uvoľňovaní menovej politiky. ECB bude pravdepodobne v októbri hľadať nové spôsoby, ako podporiť ekonomiku, ktorá smeruje k stagnácii.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie európskych spoločností si môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.