Nárast small-cap akcií

Akcie malých spoločností zaznamenali výrazný nárast, keď prebrali štafetu od technologických gigantov a vedú býčí trh v nádejí, že zníženie úrokových sadzieb podporí ekonomické oživenie v ich prospech. Index Russell 2000, ktorý je referenčným ukazovateľom pre túto skupinu akcií, dosiahol svoju najvyššiu úroveň od januára 2022. V utorok vzrástol o ďalšie 3 %. Je to len piatykrát od roku 1979, čo mal päťdňovou sériu ziskov nad 1 %. ETF iShares Russell 2000, ktorý sleduje tento index, v ráno v rozšírenom obchodovaní vzrástol o približne 1 %. ETF za posledný mesiac vzrástlo o 9 %, čo je takmer trojnásobok ziskov indexu S&P 500. Od začiatku roka si index malých firiem pripísal 12,5 %.

Russell 2000: Najhorúcejší hit na akciovom trhu
Zdroj: WSJ

Tom Lee z Fundstratu, ktorý už niekoľko rokov správne predpovedá vývoj akciového trhu, uviedol, že rally malých akcií by mohla trvať viac ako dva mesiace a priniesť dramatické zisky. „Myslíme si, že tento pohyb by mohol trvať asi 10 týždňov a priniesť zisky až 40 %. Myslím si, že to práve začína,“ povedal Lee v pondelok pre CNBC. Pre porovnanie, za posledný týždeň vzrástol index Russell 2000 o 11,5 %, zatiaľ čo Nasdaq o 0,4 %.

Russell 2000: Najhorúcejší hit na akciovom trhu
Zdroj: Barrons

Investori sa presúvajú do predtým opomínaných častí trhu, keďže minulotýždňové údaje o inflácii podporili stávky, že FED by mohol čoskoro znížiť úrokové sadzby. Malé akcie sú typicky citlivejšie na výkyvy v ekonomike a trhové sentimenty a mohli by mať väčší prospech z klesajúcich úrokových sadzieb. Záujem o malé akcie a rizikovejšie aktíva, ktoré by mohli ťažiť z ekonomického rozmachu a nižších nákladov na pôžičky, sa zvyšuje, čo môže priniesť príležitosti pre investorov, ktorí čakajú na správny okamih vstúpiť na trh.

Taktiež sa skupina small-caps stáva populárnou medzi investormi, ktorí vsádzajú na víťazstvo bývalého prezidenta Donalda Trumpa v novembrových prezidentských voľbách. Podľa hlavného amerického analytika Goldman Sachs Davida Kostina by zvyšovanie ciel a znižovanie daní a regulácií mohlo byť prínosom pre domáce akcie, vrátane malých akcií.

Russell 2000


Russell 2000 je index, ktorý meria výkonnosť malých kapitalizácií amerických akciových spoločností. Je súčasťou rodiny indexov známych ako Russell Indexes, ktoré sú vytvorené a spravované spoločnosťou FTSE Russell. Russell 2000 zahŕňa približne 2000 spoločností zameraných na malé a stredné trhové kapitalizácie, čo znamená, že zahrňuje spoločnosti s trhovou hodnotou (kapitalizáciou) menšou než veľké spoločnosti, ktoré sú súčasťou indexov ako S&P 500 alebo Dow Jones. Všeobecnosti je považovaný za ukazovateľ výkonnosti malých amerických spoločností a môže slúžiť ako benchmark pre fondy a investičné portfóliá, ktoré sa špecializujú na tento trhový segment.

Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokBlackRock dosiahol rekordné aktíva vo výške 10,6 bilióna USD
Ďalší článokCharles Schwab mení stratégiu: Akcie padajú o 10 %
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno