More

    Agentúra Moody’s znížila výhľad ratingu čínskych štátnych dlhopisov zo stabilného na negatívny, známku ponechala na úrovni A1. Zdôraznila prehlbujúce sa obavy z úrovne dlhu druhej najväčšej svetovej ekonomiky.

    0
    Agentúra Moody’s znížila výhľad ratingu čínskych štátnych dlhopisov zo stabilného na negatívny, známku ponechala na úrovni A1. Zdôraznila prehlbujúce sa obavy z úrovne dlhu druhej najväčšej svetovej ekonomiky.

    Čína zápasí s náročnou situáciou na trhu nehnuteľností, s ktorým je previazaná až tretina ekonomiky. Tá sa stále nevie spamätať z pandemických problémov, pričom spotreba domácností sa oživuje len veľmi pomaly. Hospodárske problémy Číny vyústili do situácie, kedy sa medzi ekonomámi otvorenie hovorí o stratenej dekáde a konci jednej éry. Situáciu v Číne podpisuje honkongský index Hang Seng, ktorého hodnota v tomto roku klesla o -19 %.

    Kríza na čínskom trhu nehnuteľností podľa agentúry vyvoláva posun k fiškálnym stimulom. Čína zvyšuje zadlženie a používa ho ako hlavné opatrenie na podporu ekonomiky. To vyvoláva obavy o úroveň jej dlhu, pričom Peking je na ceste k rekordnej emisii dlhopisov v tomto roku. Zmena výhľadu ratingu odráža aj zvýšené riziká súvisiace s trvalo nižším strednodobým hospodárskym rastom, uviedla Moody’s. Ako agentúry hodnotia Čínu:

    • Moody’s naposledy znížila rating Číny v roku 2017 z úrovne Aa3 na A1. Dôvodom bola pravdepodobnosť výrazného nárastu dlhu. Išlo o prvé zníženie známky od roku 1989.
    • Agentúra Fitch začiatkom roka uviedla, že možno prehodnotí hodnotenie úverovej spoľahlivosti Číny na úrovni A+. Nedávno potvrdila takýto rating so stabilným výhľadom.
    • S&P Global drží rating Číny na úrovni A+ so stabilným výhľadom od posledného zníženia v roku 2017, ktoré nasledovalo po podobnom kroku Moody’s.

    Lepšia správa prišla z Číny podľa indexu nákupných manažérov PMI. Ten vzrástol v novembri na 51,5 bodu z októbrových 50,4. Druhá najväčšia svetová ekonomika vykazuje známky oživenia sprevádzaného stabilným rastom spotrebiteľských výdavkov, zlepšením priemyselnej výroby a zvýšením dôvery na trhu.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.