More

    Infosys zvyšuje predpoveď tržieb. Dôvodom je odolný ekonomický rast a spomaľujúca inflácia v hlavných svetových ekonomikách.

    Infosys zvyšuje predpoveď tržieb. Dôvodom je odolný ekonomický rast a spomaľujúca inflácia v hlavných svetových ekonomikách.

    Rast výdavkov na IT služby zlepšil predpoveď tržieb Infosys

    Spoločnosť Infosys zlepšila svoju predpoveď rastu tržieb na tento rok už druhýkrát, čo naznačuje, že ich klienti pravdepodobne začnú opäť viac míňať na softvérové služby. Dôvodom je odolný ekonomický rast a spomaľujúca inflácia v hlavných svetových ekonomikách. Tento pozitívny výhľad posilňuje nielen optimizmus pre Infosys, ale aj pre celý globálny IT sektor. Firma teraz predpovedá, že ich tržby v tomto fiškálnom roku, ktorý končí v marci 2025, porastú o 3,75 % až 4,5 %. Toto zlepšenie je vyššie ako pôvodná predpoveď rastu o 3 % až 4 % a je blízko toho, čo očakávali analytici, ktorí predpovedali rast okolo 4,23 %.

    CFO Infosys, Jayesh Sanghrajka, uviedol, že zlepšenie výhľadu bolo výsledkom silných výsledkov počas prvých šiestich mesiacov fiškálneho roka, vrátane obdobia do septembra. Firma zaznamenala pokračujúci rast objemov, najmä v oblasti finančných služieb, a dvojciferný nárast menších zákaziek do 50 miliónov USD, čo pozitívne ovplyvnilo ich tržby. „Vidíme pokračujúci rast najmä v oblasti finančných služieb a v menších zákazkách,“ vysvetlil Sanghrajka, čím zdôvodnil zlepšenie očakávaní.

    Táto optimistická predpoveď Infosys môže byť dobrou správou pre celý IT sektor, ktorý dúfa v obnovenie investícií do technológií. Podobne aj Tata Consultancy Services (TCS), väčší konkurent Infosys, minulý týždeň vyjadril nádej, že by mohlo dôjsť k zlepšeniu investícií, najmä po tom, čo Fed neočakávane znížil úrokové sadzby. Za druhý fiškálny štvrťrok, ktorý končil v septembri, zaznamenala Infosys čistý zisk 65 miliárd rupií, čo je o 4,8 % viac ako minulý rok, hoci analytici očakávali o niečo vyšší zisk na úrovni 68,3 miliárd rupií. Tržby vzrástli o 5,1 % na 409,9 miliárd rupií.

    Očakávania a trendy v IT sektore

    Napriek týmto pozitívnym výsledkom niektorí analytici zostávajú opatrní. Anurag Rana, analytik zo spoločnosti Bloomberg Intelligence, očakáva, že oživenie IT výdavkov, najmä na zbytočné projekty, pravdepodobne nepríde aspoň v priebehu najbližších dvoch štvrťrokov, aj keď Infosys mierne zlepšila svoje očakávania na rok 2025.

    Napriek tomu sú investori optimistickí, že nové technológie, ako je umelá inteligencia (AI), podporené zdravým globálnym rastom, budú dlhodobo zvyšovať výdavky na IT služby. Podľa odhadov Bloomberg Economics by globálny HDP mal v roku 2025 vzrásť o 3,2 %, čo by mohlo zvýšiť dopyt po technologických riešeniach.

    Infosys, podobne ako ostatné spoločnosti poskytujúce outsourcing IT služieb, sa spolieha na nové technológie, ako sú strojové učenie, analytika a cloudové služby, aby pomohli firmám zmeniť ich podnikové procesy a konkurovať startupom. Aj keď generatívna AI predstavuje sľubnú technológiu, nie všetky IT firmy zaznamenali významný rast predaja v tejto oblasti. Napríklad TCS uvádza, že AI zatiaľ nehrá významnú úlohu v ich tržbách.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.