Posledné týždne na trhoch priniesli výrazné pohyby a rozhodne sa nedá povedať, že by tohtoročná jeseň bola pokojná. Nadchádzajúce týždne a mesiace pravdepodobne veľa stability neprinesú. Očakáva sa, že volatilita na trhoch bude pokračovať, najmä kvôli prebiehajúcej výsledkovej sezóne, blížiacim sa americkým prezidentským voľbám a geopolitickému napätiu na Blízkom východe. Analytici XTB preto pripravili prehľad troch inštrumentov, ktoré aktuálne zvýšenú volatilitu zažívajú.

S&P 500

Americký akciový index S&P 500 je často považovaný za hlavný ukazovateľ stavu amerického akciového trhu. Tento týždeň dosiahol nové historické maximum, keď sa priblížil k hranici 5900 bodov. Americké akcie preukazujú prekvapivú odolnosť, a to aj napriek zmenám v očakávaní ohľadom znižovania úrokových sadzieb od začiatku roka. Americká ekonomika si vedie relatívne dobre a výsledková sezóna nenaznačuje žiadne zásadné problémy vo firmách. Naopak, od miním v roku 2022 vzrástol index približne o 65 %, pričom jedným z kľúčových faktorov rastu bola umelá inteligencia. V utorok akcie oslabili o 1 %, čo bolo čiastočne spôsobené zverejnením výsledkov holandskej spoločnosti ASML, ktorá znížila svoj výhľad, čo vyvolalo obavy o dopyt po čipoch a zasiahlo technologický sektor. Oproti tomu technologický index Nasdaq zatiaľ neprekonal tohtoročné maximá, a to kvôli slabším výsledkom firiem ako Microsoft a Tesla, ktorá investorov sklamala nedávnou ukážkou robotaxíkov.

Volatilné trhy: Čo očakávať od S&P 500, ropy a Bitcoinu?
Zdroj: xStation

Ropa

Na prelome septembra a októbra vzrástli ceny ropy o približne 15 %. Hlavným dôvodom bolo napätie na Blízkom východe, najmä medzi Izraelom, Iránom a ďalšími štátmi. Táto oblasť je kľúčová pre svetovú produkciu ropy, a po útoku Iránu na Izrael sa očakávalo, že Izrael môže zasiahnuť iránsku ropnú infraštruktúru. To by mohlo spôsobiť výpadky v produkcii a dodávkach, čo by situáciu ešte viac vyhrotilo. V posledných dňoch však ropa stratila viac ako polovicu predchádzajúcich ziskov. Dôvodom sú obavy zo spomalenia čínskej ekonomiky a zmiernenia napätia po vyjadrení izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý uistil amerických spojencov, že odvetné akcie nebudú cieliť na ropnú infraštruktúru alebo jadrové zariadenia. Toto vyhlásenie pomohlo upokojiť trhy a ceny ropy začali klesať.

Volatilné trhy: Čo očakávať od S&P 500, ropy a Bitcoinu?
Zdroj: xStation

Bitcoin

Bitcoin v posledných dňoch taktiež zaznamenal výrazný rast, keď jeho cena vzrástla o takmer 10 % a teraz sa obchoduje za 68 000 USD. Počas posledného mesiaca a pol posilnil o 25 % a je na najvyšších úrovniach za posledné tri mesiace. Rast ceny môže byť podporený rastúcimi šancami Donalda Trumpa v kľúčových “swing states”, čo by mohlo ovplyvniť výsledok prezidentských volieb. Trump je považovaný za priaznivého kandidáta pre kryptomeny a už skôr uviedol, že v prípade víťazstva by tento trh podporil niekoľkými krokmi. Ďalší pozitívny vplyv majú aj vyjadrenia viceprezidentky Kamaly Harris, ktorá oznámila plán vytvorenia definitívneho regulačného rámca pre kryptomeny, čo by zvýšilo ich dôveryhodnosť a bezpečnosť. Zvýšený záujem o Bitcoin podporujú aj ETF fondy, do ktorých v poslednej dobe pritekajú nové investície. Október je historicky pre Bitcoin úspešným mesiacom, keď počas posledných desiatich rokov v priemere vzrástol o 22 %.

Volatilné trhy: Čo očakávať od S&P 500, ropy a Bitcoinu?
Zdroj: xStation

Pokiaľ chcete investovať alebo obchodovať s týmito a tisíckami ďalších inštrumentov, navštívte: https://www.xtb.com/sk

Rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a v dôsledku použitia pákového efektu sú spojené s vysoké riziko rýchlej finančnej straty. Pri 76 % účtov drobných investorov pri obchodovaní s rozdielovými zmluvami s týmto poskytovateľom vznikla strata. Mali by ste zvážiť, či rozumiete tomu, ako rozdielne zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť vysoké riziko straty finančných prostriedkov. Investovanie je rizikové, investujte zodpovedne.

Investovanie je rizikové, investujte zodpovedne
Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokTaiwanský gigant TSMC v biliónovom klube
Ďalší článokNetflix poráža Wall Street na každom fronte, akcie sa od roku 2022 štvornásobili

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno