More

    Štrajk v Boeingu pokračuje: Rokovania s odbormi stroskotali. Akcie v tomto roku klesli o 40 %.

    Štrajk v Boeingu pokračuje: Rokovania s odbormi stroskotali. Akcie v tomto roku klesli o 40 %.

    Boeing stiahol svoju ponuku

    Rokovania medzi Boeingom a jeho najväčším odborovým zväzom zlyhali. Odborári odmietli návrhy spoločnosti, čo znamená, že už štvrtý týždeň pokračuje finančne náročný štrajk, ktorý môže spoločnosť stáť miliardy dolárov. Aktuálne nie sú plánované ďalšie stretnutia a situácia nevykazuje žiadne známky riešenia.

    Spoločnosť oznámila, že po dvoch dňoch neúspešných rozhovorov stiahla svoju mzdovú ponuku pre 33 000 továrenských robotníkov. Stephanie Popeová, šéfka divízie Boeing Commercial Airplanes, uviedla, že odborové zväzy nebrali návrhy spoločnosti vážne a označila ich požiadavky za nesplniteľné.

    „Ďalšie rokovania v tejto chvíli nemajú zmysel,“ povedala Popeová v poznámke pre zamestnancov, čím dala najavo frustráciu z patovej situácie. Odborový zväz Medzinárodné združenie zamestnancov v strojárstve a letectve (IAM) na to reagoval s tvrdením, že Boeing nezlepšil svoju ponuku, ktorú predložil už minulý mesiac.

    Odborári odmietli ponuku

    Odborári požadujú zvýšenie platov o 40 % počas štyroch rokov a obnovenie dôchodkových schém s definovanými dávkami, ktoré boli pred desiatimi rokmi zrušené. Viac ako 90 % robotníkov odmietlo ponuku vedenia na zvýšenie platov o 25 % počas štyroch rokov a vyjadrili nespokojnosť s vylepšenou ponukou, ktorá síce zahŕňala zvýšenie o 30 % a výkonnostné odmeny, ale podľa odborárov to nestačí. IAM trvá na tom, že zamestnanci si zaslúžia lepšie podmienky, najmä vzhľadom na finančné a prevádzkové problémy, ktorým Boeing čelí. Napätie sa prehlbuje aj kvôli narastajúcim finančným stratám, ktoré spoločnosť zaznamenáva v dôsledku štrajku.

    Štrajk ešte viac prehlbuje finančné problémy Boeingu, ktoré súvisia nielen so súčasným sporom, ale aj s incidentmi v roku 2024. Jedným z nich bolo núdzové pristátie modelu 737-9 po technickej poruche. Táto situácia odhalila slabé bezpečnostné protokoly a viedla k obmedzeniu produkcie tohto modelu.

    V auguste sa vedenia ujal nová generálna riaditeľka, Kelly Ortbergová, ktorá mala za cieľ vyriešiť pracovné spory a obnoviť dôveru zákazníkov. Napriek tomu sa nepodarilo dosiahnuť ani jednu z týchto vecí a Boeing čelí vážnym finančným následkom. Spoločnosť momentálne hľadá spôsoby, ako získať miliardy dolárov na posilnenie súvahy a dokonca plánuje predaj akcií a cenných papierov.

    Akcie Boeingu od začiatku štrajku klesli o 5 % a celkovo stratili viac ako 40 % svojej hodnoty od začiatku roka 2024. Odborníci varujú, že pretrvávajúci štrajk by mohol ešte viac zhoršiť finančnú situáciu spoločnosti a dokonca spôsobiť zníženie úverového ratingu do neinvestičného pásma.

    Napriek tomu vedenie Boeingu tvrdí, že predložilo najlepšiu a konečnú ponuku a snaha o kompromis je na strane odborov. Bez dohody však bude Boeing čeliť ďalším stratám, ktoré budú mať významný dopad nielen na spoločnosť, ale aj na celkový letecký priemysel.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.