Čínske akcie sa odrazili od dna

Posledné desaťročie bolo pre akciové trhy vo všeobecnosti veľmi priaznivé. Neplatilo to však pre celý svetový trh. Jednou z veľmi významných výnimiek boli čínske akcie. Tie si ešte do roku 2019 viedli zhruba podobne ako tie americké, ale potom prišlo niekoľko faktorov, ktoré výkonnosť čínskeho trhu zrazili smerom dole a klesajúci trend odvtedy de facto pokračuje dodnes. S nedávnym oznámením čínskeho hospodárskeho stimulu však prišla pre čínsky trh nová nádej. Budú ju čínske akciové firmy schopné využiť? Aj na túto otázku sa pozreli v našom poslednom vysielaní Jiří Tyleček z XTB a Dan Vořechovský.

Viac informácií na túto tému sa dozviete aj v nadchádzajúcom živom vysielaní nazvanom _____. Už tento štvrtok od 18:00 na YouTube kanáli XTB.

Čo sa v Číne posledné týždne deje? Na obrázku nižšie môžeme vidieť, ako si viedol index S&P 500 (biely) v porovnaní s čínskym indexom Hang Seng (červený). Za posledných 10 rokov vzrástol americký index o 190%. Oproti tomu ten čínsky za to isté obdobie klesol o 11 %. V čínskej ekonomike sa postupne hromadil rad problémov už niekoľko rokov. Zlomový okamih pre čínske akcie ale znamenal priamy zásah vlády, ktorý zrejme vyvolal komentár zakladateľa Alibaby Jacka Ma. Ten pred niekoľkými rokmi začal vládu kritizovať. Čínske vedenie následne zasiahlo. Zaviedlo rad opatrení proti čínskym technologickým spoločnostiam, ktoré výrazne zrazili hodnotu ich akcií.

Čínske akcie: prichádza obrat po rokoch utrpenia?
Zdroj: Bloomberg Terminál

V posledných rokoch potom stále pribúdali ďalšie problémy. Realitná kríza, slabý čínsky spotrebiteľ, covidové lockdowny, eskalácia obchodných vzťahov atď. To všetko spôsobilo, že čínsky akciový trh mal za posledných 10 rokov katastrofálnu výkonnosť a napríklad akcie Alibaby, ktoré v roku 2020 dosiahli na americkej burze vrchol okolo 320 USD, sa prepadli o 80% na ceny okolo 70 USD. Teraz sa však po dlhej dobe objavujú pozitívne správy, ktoré akcie po rokoch oživujú. Vyššie spomínaná Alibaba za posledných niekoľko týždňov už vzrástla približne o 50 %.

Čínske akcie: prichádza obrat po rokoch utrpenia?
Zdroj: xStation

Zjednodušene sa dá povedať, že za týmto rastom stoja ekonomické stimuly čínskej vlády v hodnote viac ako 100 miliárd USD. Čínske akcie tak zažili najlepší týždeň od roku 2008, keď Čína v reakcii na globálnu finančnú krízu oznámila podobný stimulačný balíček. V rámci tohto balíčka Čína zaviedla možnosti pôžičiek pre podniky, napríklad na odkúpenie vlastných akcií, na ďalšie pôžičky a pod. Okrem toho vláda tiež podnikla kroky na zníženie úrokov z úverov a uvoľnila niektoré pravidlá pre banky. Ak by stimulačné opatrenia rozhýbali čínsku ekonomiku, bol by to samozrejme pozitívny impulz pre celý svet. Čína je v mnohých oblastiach nielen veľkým producentom, ale aj veľkým spotrebiteľom. To sa pozitívne prejavilo na hodnotách mnohých spoločností, ktoré majú veľkú časť svojich príjmov práve z Číny, ako napríklad Nike, LVMH alebo Apple. Rast sa nevyhol ani niektorým komoditám spojeným s touto krajinou. Zaznamenali ho napríklad meď alebo hliník. Navyše ďalším pozitívnym faktorom pre čínske akcie môže byť aj postupné znižovanie úrokových sadzieb v USA.

Čína ale samozrejme nemá zďaleka vyhrané a súčasné stimuly môžu byť nakoniec skôr krátkodobou pomocou. Trh s bývaním si stále vedie zle, čo je pre mnoho domácností negatívne, pretože nehnuteľnosti sú pre domácnosti naďalej hlavným aktívom. 114 miliárd USD znie ako veľa, ale treba dodať, že čínska ekonomika je druhá najväčšia po ekonomike USA. Balíček tým pádom nemusí mať taký výrazný dopad, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Dopyt po úveroch je stále slabý, a to tak zo strany podnikov, ako aj zo strany bežných obyvateľov. Samotný balíček navyše reálnu ekonomickú aktivitu príliš nepodporuje. Z Číny tiež stále prichádza mnoho zlých čísel a dôvera v miestne kapitálové trhy sa bude po intervenciách z posledných rokov obnovovať veľmi ťažko. Hovorí sa tiež o tom, že tieto kroky povzbudia investorov k nákupu dlhopisov namiesto akcií, čo by samozrejme pre akciové firmy tiež nebola dobrá správa.

Či toto je pre čínsky akciový trh bod obratu, alebo len krátky pozitívny výstrel pred ďalším pádom na nové minimá, je ešte príliš skoro hodnotiť. Rozhodne sa ale jedná o veľmi zaujímavé obdobie, ktoré táto krajina dlho nezažila.

Ak sa o súčasnej situácii chcete dozvedieť viac, na YouTube kanále XTB prebehlo minulý štvrtok o 18.00 živé vysielanie na tému čínskeho akciového trhu, ktorého sa zúčastnil hlavný analytik XTB Jiří Tyleček a odborník na investície v Číne Dan Vořechovský. Záznam streamu môžete sledovať na odkaze tu: https://www.youtube.com/live/q_ck9nQMQJw?si=cRI_G-Nr21o_YPZP

Investovanie je rizikové, investujte zodpovedne.
Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie čínskych firiem si môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
Predchádzajúci článokPrelom v liečbe spinálnej svalovej atrofie? Akcie Scholar Rock vzrástli o 360 %
Ďalší článokSuper Micro Computer: Úspech s GPU a inovatívny chladiaci systém

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno