More

    Cena zlata vzrástla druhý týždeň po sebe a v súčasnosti sa predáva za 2013 USD za trójsku uncu (31,1 gramu). Rast ceny žltého kovu súvisí najmä s oslabovaním amerického dolára.

    Cena zlata vzrástla druhý týždeň po sebe a v súčasnosti sa predáva za 2013 USD za trójsku uncu (31,1 gramu). Rast ceny žltého kovu súvisí najmä s oslabovaním amerického dolára.

    Cena Zlato

    Cena zlata sa počíta na základe niekoľkých faktorov, pričom hlavnými faktormi sú ponuka a dopyt na trhu so zlatom. Avšak cenu ovplyvňujú aj geopolitické udalosti a mena a úrokové sadzby.

    Americký dolár v novembri k ostatným hlavným menám výrazne oslabil. V nadväznosti na nedávne neuspokojivé údaje americkej ekonomiky sa na finančných trhoch množia špekulácie, že americká centrálna banka nebude ďalej základnú úrokovú sadzbu zvyšovať a v budúcom roku by mohla začať s jej znižovaním. Vyhliadka na pokles úrokových sadzieb zaťažuje kurz dolára.

    Slabšia americká mena vo všeobecnosti cenu zlata podporuje. Vzhľadom na to, že zlato sa obchoduje prevažne v americkej mene, slabý dolár žltý kov zlacňuje na svetovom trhu, čo vedie k väčšiemu dopytu po ňom a ženie jeho cenu nahor.

    Napriek jastrabím komentárom niektorých predstaviteľov americkej centrálnej banky (Fed) trh predpokladá, že Fed v 2. štvrťroku 2024 začne znižovať sadzby. Tieto očakávania majú negatívny vplyv na dolár. Dolárový index, ktorý vyjadruje hodnotu dolára ku košu šiestich hlavných svetových mien, sa v piatok znížil približne o 0,5 % na 103,40 bodu.

    Trojská unca (označovaná aj ako „troy ounce“) je jednotkou hmotnosti, ktorá sa často používa na meranie hmotnosti drahých kovov, vrátane zlata. Je to trochu iný systém ako bežná unca (avoirdupois unca), ktorá sa používa na meranie hmotnosti v mnohých iných súvisiacich oblastiach.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.