More

    Čínske akcie zaznamenali najväčší nárast za štyri roky. Čínska centrálna banka (PBOC) ohlasuje nové stimuly.

    Čínske akcie zaznamenali najväčší nárast za štyri roky. Čínska centrálna banka (PBOC) ohlasuje nové stimuly.

    Čínske akcie vzrástli

    Čínske akciové trhy zažili v utorok svoj najlepší deň za uplynulé štyri roky, keď čínsky index CSI 300 vzrástol o 4,33 % na hodnotu 3351,9 bodu. Tento nárast bol podporený najagresívnejšími monetárnymi stimulmi od pandémie, ktoré oznámila čínska centrálna banka (PBOC). Rovnako silný nárast zaznamenal aj Hongkonský index Hang Seng, ktorý vzrástol o 4,13 %.

    Guvernér PBOC, Pchan Kung-šeng, na zriedkavom brífingu uviedol, že centrálna banka plánuje znížiť povinné minimálne rezervy pre banky o 50 bázických bodov. Aj keď nešpecifikoval presný časový harmonogram, tento krok má za cieľ uvoľniť dodatočnú likviditu do ekonomiky. Ďalším významným opatrením je zníženie 7-dňovej reverznej repo sadzby z 1,7 % na 1,5 %.

    Centrálna banka tiež signalizovala možnosť zníženia základnej úrokovej sadzby na úvery o 0,2 až 0,25 %. Táto úprava by sa mohla týkať jednoročnej úverovej sadzby (LPR) na úrovni 3,35 % alebo päťročnej LPR, ktorá je v súčasnosti 3,85 %. Medzi ďalšie ohlásené opatrenia patrí aj zníženie prvej splátky pri kúpe druhého bývania z 25 % na 15 %. PBOC tiež poskytne dodatočnú likviditu a uvoľní pravidlá pre poskytovanie úverov, vrátane toho, že umožní komerčným bankám využiť 300 miliárd CNY na financovanie dostupného bývania.

    Na podporu kapitálového trhu PBOC zavádza 500-miliardový swapový program, ktorý umožní fondom, poisťovniam a maklérom získať financie na nákup akcií. Ďalším krokom je uľahčenie prístupu k lacným úverom pre komerčné banky v hodnote 300 miliárd CNY, aby mohli financovať spätné odkúpenia akcií. Podľa odborníkov tieto opatrenia posilnia dôveru v čínsky akciový trh, no na plné oživenie domácej spotreby bude pravdepodobne potrebné aj fiškálne stimuly a štrukturálne reformy.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie čínskych spoločností si môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.