More

    Palantir a Dell dnes vstupujú do známeho indexu S&P 500: Čo to znamená pre ich akcie a koho nahradia?

    Palantir a Dell dnes vstupujú do známeho indexu S&P 500: Čo to znamená pre ich akcie a koho nahradia?

    Čo prinesie zaradenie do S&P 500?

    Palantir a Dell budú od tohto pondelka súčasťou prestížneho akciového indexu S&P 500. Tento krok je výsledkom štvrťročnej úpravy indexu, ktorú uskutočňuje S&P Global. Spolu s nimi sa do indexu pridáva aj spoločnosť Erie Indemnity, zatiaľ čo spoločnosti American Airlines Group, Etsy a Bio-Rad Laboratories budú presunuté do menších indexov.

    Dell a Palantir nahradia v indexe S&P 500 American Airlines, ktorá sa presunie do indexu S&P MidCap 400, rovnako ako Bio-Rad Laboratories. Etsy sa stane súčasťou S&P SmallCap 600. Tieto presuny sú súčasťou pravidelného procesu rebalansovania, ktorý má za cieľ zabezpečiť, že spoločnosti sú v indexoch správne zastúpené podľa ich trhovej kapitalizácie. O tejto téme sa Vás informovali v predposlednom diely podcastu, v ktorom sa venujeme tomu najvýznamnejšiemu na finančných trhoch:

    Zaradenie do indexu S&P 500 je pre spoločnosti významným míľnikom, ktorý im môže priniesť niekoľko výhod. V prvom rade to zvyšuje ich viditeľnosť medzi investormi, keďže akcie zahrnuté v tomto indexe sú vystavené širšiemu publiku. Navyše, indexové fondy, ktoré sledujú výkonnosť S&P 500, musia nakúpiť akcie týchto spoločností, aby presne zrkadlili zloženie indexu. Tento dodatočný dopyt často vedie k zvýšeniu cien akcií.

    Akcie spoločností Dell a Palantir sa v uplynulých dvoch týždňoch od oznámenia týchto zmien zvýšili, čo naznačuje pozitívny sentiment investorov. Dell uzavrel piatkové obchodovanie s miernym poklesom o 0,2 %, zatiaľ čo Palantir si pripísal 1 %. Akcie spoločnosti Erie Indemnity za rovnaké obdobie klesli o 1 %, no ich celkový vývoj bol takisto priaznivý.

    Pre spoločnosti ako Palantir a Dell môže byť zaradenie do S&P 500 katalyzátorom ďalšieho rastu, najmä vďaka väčšej pozornosti zo strany inštitucionálnych investorov a prítoku kapitálu od indexových fondov. V minulosti sa často stávalo, že zaradenie do veľkého indexu prinieslo pozitívny vplyv na cenu akcií, čo mohlo ďalej podporiť ich hodnotu na trhu.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie jednotlivých spoločností si môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.